نوشته شده توسط : کاریاب

بازاریابی اینترنتی چیست؟

بازاریابی اینترنتی اصطلاحی برای فروش محصولات با استفاده از تکنولوژی های دیجیتال توسط رسانه هایی من جمله وب سایت، موبایل، تبلیغات بنری و هر رسانه دیجیتال دیگر است.

بازاریابی اینترنتی از سال 1990 تا سال 2000 با استفاده از تکنولوژی روش بازاریابی سنتی را دگرگون ساخت. جهت بازاریابی اینترنتی می بایست زیر ساخت مناسب وجود داشته باشد. در این روش بازاریایی دیگر مشتریان به مغازه های فیزیکی مراجعه ندارند از این رو تمرکز اصلی استفاده از دستگاه های دیجیتال است.

فعالیت های بازاریابی اینترنتی

  • بهینه سازی موتور جستجو ( سئو) Search Engine Optimization
  • بازاریابی موتور جستجو Search Engine Marketing
  • بازاریابی محتوا Content Marketing
  • اتوماسیون محتوا Content Automation
  • بازاریابی کمپینی Campaign Marketing
  • بازاریابی تجارت الکترونیک E-commerce Marketing
  • بازاریابی شبکه های اجتماعی Social Network Marketing
  • بازاریابی ایمیلی Email Marketing
  • تبلیغات نمایشی Display Advertising
  • کتابهای الکترونیکی E-books
  • دیسک های نوری Optical Disks

فعالیت های بازاریابی اینترنتی

بازاریابی اینترنتی امروزه به کانال های غیر اینترنتی که از طریق رسانه های دیجیتالی امکان پذیر است، مثل SMS و MMS نیز توسعه یافته است.

فواید بازاریابی اینترنتی

  • بازاریابی اینترنتی قادر است بالقوه تعداد زیادی مصرف کننده را همزمان در بر داشته باشد.
  • از مزایای بازاریابی اینترنتی آن است که مصرف کننده بطور مستقیم با محصول و برند تجاری در ارتباط است. این مدان معناست مه شما هر کجا و هر زمان می توانید به آسانی دسترسی داشته باشید.
  • بازاریابی اینترنتی محدودیت جغرافیایی ندارد و شما تا جایی می توانید پیش بروید که محصولات خود را بصورت بین المللی د کشورهای مختلف بفروش برسانید.
  • در این روش بازاریابی هیچ گونه محدودیت زمانی وجود ندارد و شما می توانید 24 ساعته در 7 روز هفته محصولات و خدمات خود را در اختیار مصرف کنندگان بصورت آنلاین قرار دهید.
  • بازاریابی اینترنتی امروزه به یکی از مشاغل مهم در سراسر دنیا تبدیل شده است بصورتی که دوره های حرفه ای بازاریابی در بسیاری موسسات برگزار می شود.

استانداردهای بازاریابی اینترنتی

محدودیت های بازاریابی اینترنتی

  • بازاریابی اینترنتی به شدت به اینترنت وابسته است و این یک شکست بزرگ برای بازاریابی اینترنتی است. زیرا ممکن است در برخی مناطق مصرف کنندگان دسترسی به اینترنت نداشته باشند.
  • در بازاریابی اینترنتی ممکن است همه افراد دسترسی به اینترنت نداشته باشند.

چگونه برنامه بازاریابی اینترنتی خود را به زبان مدیران و سرمایه گذاران وب سایت تبدیل کنیم؟

زبان متخصصان سئو و مدیران اجرایی با هم متفاوت می باشد. این مساله یک حقیقت محض است که این تفاوت همیشه باعث ایجاد اختلافات و مانع پیشرفت کار می گردد. یک تغییر کوچک در برنامه باید براساس توافقات بین متخصصان سئو و مدیران اجرایی باشد که بتواند آنها را به موفقیت نزدیک تر کند.

بازاریابان اینترنتی و متخصصان سئو برنامه خود را برروی یک تخته یا کاغذی می نویسند تا آنها را به مدیران مجموعه و سرمایه گذاران ارائه و توضیح دهند .مشکل از اینجا شروع می شود زمانی که برنامه خود را ارائه می دهند، به دلیل اینکه مدیران و سرمایه گذاران دانش کافی از بازاریابی اینترنتی را ندارند و زبان صحبت آنها یکی نمی باشد، قادر نیستند که بتوانند بتوانند باهم یک جلسه و مذاکره مفید در خصوص سرمایه گذاری و ادامه فعالیت خود داشته باشند و به همین خاطرداده های ورودی خود را نمی توانند به درستی استفاده کرده تا نتیجه مطلوب را بدست بیاورند.

حال اگر یک بازاریاب اینترنتی باشید باید چه کار کنید؟ شما کار خود را به بهترین حالت ممکن می بایست انجام دهید و در برنامه خود پیشرفت ها و چشم اندازهای وب سایت را بیان نمایید. اما یک مشکلی در ارائه برنامه توسط بازاریابان وجود دارند این است که آنها توجه زیادی به سلیقه و زبان مشتری ندارند و از این رو همیشه با مدیران و سرمایه گذاران اختلاف نظر دارند .در واقع بازاریابان اینترنتی، نکات موفقیت وب سایت را می دانند اما دید آنها دید از نظر گوگل است نه مشتری .

مهمترین نکته ای که بازاریابان اینترنتی قبل از ارائه برنامه خود دقت کنند، این است که آنها یک بار می بایست خود را جای مشتری و مخاطب قرار دهند و از نظر آنها استراتژی و پیام های بازرگانی خود را بررسی کنند. آیا پیامی که آنها می خواهند به مخاطب به درستی القا می شود یا خیر؟ در واقع شما باید معیارهای خود را به درستی بیان کنید.

معیارهای بازاریابی خود را به مالی که سرمایه گذاران دنبال آنها هستند تغییر دهید

مدیران اجرایی و سرمایه گذاران اصلی بیشتر روی اندازه بازار تمرکز می کنند یعنی اینکه چقدر از بازار برای آنها قابل دسترس است؟ وهمچنین اینکه چگونه بتوانند به این بازار دسترسی داشته باشند و بیشترین سود ممکن را بکنند.

یکی از مسائلی که آنها خیلی نگران می باشند، هزینه جذب مشتری جدید است. آنها همیشه نگران این هستند که در طول سال می توانند مشتری جدید بدست بیاورند یا خیر. آنها نیز نگران ارزش طول عمر مشتری هستند. این ارزش باید در هر معیاری که بازاریابان ایجاد می کنند بیان شود. مخصوصا زمانی که یک مشتری جدید وارد وب سایت شده و از محصولات جدید خریداری می کنند، چقدر توانسته ایم طول عمر مناسب برای این مشتری تعیین کنیم؟ یعنی اینکه آیا در وب سایت خود برنامه و استراتژی تعیین کرده ایم که او باز برگردد و از وب سایت شما خرید کند یا خیر. درواقع مساله ای که سرمایه گذاران و مدیران دنبال آن هستند این می باشد که آیا بازاریابان اینترنتی استراتژی تعیین کرده اند که مشتری مجدد به وب سایت برگشته واز آنها خریداری نماید که باعث افزایش گردش مالی وب سایت و کسب وکار آنها گردد یا خیر.

اما مساله ای دیگری که در بازاریابی اینترنتی باید به آن دقت کنید، تفاوت های بین مشتریان می باشد. افرادی که اقدام به خرید از فروشگاه اینترنتی شما می کنند در واقع از نظر مالی مشکلی ندارند و خریدهای بهتری می توانند انجام دهند پس شما به عنوان یک متخصص سئو یا بازاریاب اینترنتی باید به این مساله دقت ویژه ای داشته باشید که هدف شما چه دسته افرادی می باشند. البته شما می بایست یک مقایسه ای انجام دهید و آن مقایسه مشتریان وب سایت خود با رقیبها می باشد. شما باید بدانید که نوع افرادی که از وب سایت شما خرید می کنند چه کسانی هستند و نوع مشتریان سایت رقیب خود را به خوبی بشناسید، در حقیقت میزان درآمدی بدست آمده از مشتریان را بشناسید.

دیگر تفاوتی که شما باید با سایت رقیب ها در نظر بگیرید میزان رشد وب سایت خود در مقابل آنها می باشند. شما باید بررسی کنید که آیا استراتژی شما باعث رشد شرکت و گردش مالی زیاد می گردد یا خیر. مساله ای که مدیران و سرمایه گذاران نسبت به سایت رقبا زیاد دارند، سرمایه گذاران میزان فروش و سود را میبینند نه برنامه تبلیغاتی شما

چگونه برنامه بازاریابی اینترنتی خود را ارائه دهیم؟

سرمایه گذاران و مدیران به دنبال راهی هستند که بتوانند از آن سود بیشتری کنند، برای همین آنها بیشتر دنبال رفع نیازهای مهندسی و خلاقیت هستند اما متوجه این مساله نیستند که تمامی اینها نیازمند یک برنامه بازاریابی اینترنتی می باشند چون اگر آنها نتوانند وب سایت خود را به درستی تبلیغ کنند هیچگاه نمی توانند محصولات خود را به مشتریان بفروشند. اما شما به عنوان یک متخصص بازاریابی اینترنتی و سئو به جای اینکه نمودارها و نتیجه های کار به صورت کلی ارائه دهید، بهتر است آنها را تک تک و در قالب یک برنامه جداگانه ارائه دهید یعنی سئو، شبکه های اجتماعی و غیره. در نمودار شما باید میزان ورودی مشتریان جدید و ورود مجدد آنها کاملا بیان شود که شما چقدر در این زمینه توانسته اید پیشرفت داشته باشید.

دقت داشته باشید که این ها، راه های ورودی و ارگانیک از سایت می باشند، البته راه اصلی ورودی ارگانیک وب سایت همان جستجوی کلمه کلیدی است که تلاش شما بیشتر در این زمینه باشد.شما باید با چگالی کلمات کلیدی و سئو درون صفحه نیز آشنا باشید. اگر مدیر مجموعه میزان ورودی ارگانیک وب سایت را مشاهده نمایند که دارای پیشرفت می باشد، سرمایه خود را بیشتر در این سمت قرار می دهند چونکه با کمترین هزینه میتوان مشتریان جدیدی بدست آورد. می توان الان گفت که شما به عنوان بازاریاب اینترنتی توانسته اید با زبان مدیر خود که همان مالی است، صحبت کنید.

مرحله بعدی قانع کردن سرمایه گذار و مدیران، تبدیل تمامی این برنامه ها به گونه ای است که در مشتری و بازدید کننده یک حس ایجاد کند. شما حس خریدی را در مشتری ایجاد کرده اید را به سرمایه گذار نشان داده اید و توانسته اید او را قانع کنید اما این نکته را می دانید که اگر فقط حس خرید ایجاد کنید، بازدید کننده بعد از یک مدتی وب سایت شما را ترک خواهد کرد. آنها می خواهند که فروشگاه شما برایشان مفید باشد و غیر از محصول برای فروش، خدمات دیگری نیز ارائه دهد. پس باید با زبان مشتری هم همگام باشید.

یکی از روش هایی که شما به عنوان بازاریاب اینترنتی می توانید مدیر مجموعه را قانع کنید که تشویق به جستجوی ارگانیک و براساس کلمات کلیدی شود، این است که تمامی هزینه های مربوط به تبلیغات را به مدیرمجموعه خود ارائه دهید برای مثال اگروب سایت شما در خصوص خدمات سئو می باشد بجای اینکه هزینه گزافی برای تبلیغ بدهید، میتوانید این هزینه را برروی کلمه کلیدی و تولید محتوا سرمایه گذاری کنید چونکه کم هزینه می باشد و همچنین می توانید با یک برنامه ریزی زمانی مناسب به نتیجه دلخواه خود برسید. وقتی مدیر متوجه شود که طبق برنامه پیشنهادی توانسته اید میزان بازخورد و گردش مالی وب سایت را بالا ببرید، او نه تنها از این مساله خشنود می شود بلکه سرمایه و نیروی انسانی بیشتری در اختیار شما قرار می دهد.

ورودی ارگانیک یکی از چند کانال اصلی تبلیغات اینترنتی است، شما باید تک تک مدیران خود را قانع کنید که هر کانال یک گردش مالی مناسب برای شما دارد حالا بعد ازاینکه ورودی ارگانیک یا همان سئو را توانسته اید به خوبی انجام دهید سراغ کانال بعدی که شبکه های اجتماعی است بروید که برای اینکار ابزارهای رایگان شبکه های اجتماعی وجود دارد. شما به این روش توانسته اید با مدیرمجموعه خود صحبت کنید و نیازی به مترجم بین خودتان نیست. زبان مشترک بین شما همان زبان مالی است.

منابع:

Digital Marketing

Online Internet Marketing

Guide to Internet Marketing

Internet marketing learning

سوالات متداول

بازاریابی اینترنتی و انواع آن چیست؟

7 نوع بازاریابی اینترنتی وجود دارد: بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی. اینفلوئنسر مارکتینگ، بازاریابی وابسته، بازاریابی ایمیلی، بازاریابی محتوا

نقش بازاریابی اینترنتی چیست؟

در حالی که هدف ظاهری بازاریابی اینترنتی فروش کالاها و خدمات یا تبلیغات از طریق اینترنت است، این تنها دلیلی نیست که یک کسب و کار این کار را انجام دهد. یک شرکت ممکن است به صورت آنلاین بازاریابی کند تا پیامی در مورد خود (در حال ساختن نام تجاری خود) ارسال کند یا تحقیقاتی انجام دهد.

بازاریابی اینترنتی در تجارت الکترونیک چیست؟

بازاریابی آنلاین چیست؟ بازاریابی آنلاین روشی است که از کانال های مبتنی بر وب برای انتشار پیامی در مورد برند، محصولات یا خدمات یک شرکت به مشتریان بالقوه آن استفاده می کند.



:: بازدید از این مطلب : 58
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 5 مهر 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

مفهوم بازاریابی اینترنتی و استراتژی بازاریابی آنلاین


زمانی که عبارت « بازاریابی اینترنتی چیست » به گوش‌تان می‌خورد یا آن را جایی می‌بینید، نخستین چیزی که به ذهن‌تان می‌رسد چیست؟ صاحبان مشاغل احتمالا با دیدن آن به یاد وب‌سایت می‌افتند؛ برخی افراد به شبکه‌های اجتماعی فکر می‌کنند و دسته‌ای هم به وبلاگ‌ها. تمامی این‌ها برای منظور تبلیغات قابل قبول هستند و موارد یاد شده، هر یک به‌مانند قطعهٔ پازلی است که در کنار یکدیگر مجموعه‌ای جامع و گسترده به وجود می‌آورند و ما آن را با نام بازاریابی اینترنتی می‌شناسیم. متأسفانه، صاحبان مشاغلی که قصد دارند حضور مؤثری در اینترنت داشته باشند باید قطعه‌های پازل بسیاری را مدیریت کنند.

به هر عنوان بازاریابی اینترنتی از ملزومات هر نوع کسب‌وکاری است؛ حتی اگر چندان بزرگ نباشند و در سطح محلی فعالیت کنند. با داشتن حضوری مؤثر در اینترنت می‌توان تخصص و حوزهٔ کاری خود را به دیگران معرفی کرد، به مشتری‌های راغب (یا لید یا سرنخ، به کسانی اشاره دارد که برای نخستین بار از کسب‌وکاری بخصوص بازدید می‌کنند و امکان خریدشان وجود دارد؛ در ادامهٔ مقاله به ذکر مشتری راغب اکتفا می‌شود) جدید دست یافت و به فروش و عرضهٔ محصولات و خدمات پرداخت؛ این‌ها همه در حالی است که با داشتن اطلاعات کافی و بدون نیاز به کمک افراد متخصص در زمینهٔ بازاریابی می‌توان به تمامی اهداف یاد شده دست یافت.

بازاریابی اینترنتی (آنلاین) چیست؟

تا به حال به گسترش برند، محصول و یا خدمتِ شرکت خود از طریق بستر وب فکر کرده‌اید؟  بازاریابی آنلاین، استفاده از کانال‌های مبتنی بر وب است تا بتوانید یک پیام در مورد برند، محصولات و یا خدمات خود به مشتریان بالقوه‌ برسانید

 

با گسترش فضای وب و استفاده مردم از دنیای اینترنت، کسب‌وکارهای بسیاری از انواع بازاریابی دیجیتال جهت گسترش برند خود استفاده می‌کنند تا از این طریق کاربران بسیاری را با محصول و خدمت خود آشنا می‌کنند. روش‌های زیادی برای به‌کارگیری بازاریابی آنلاین وجود دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به ایمیل مارکتینگ، بهینه‌سازی موتور جستجو، شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات آنلاین و … اشاره کرد. هدف این است که وقتی کاربر در حال مطالعه، خرید، جستجو کردن، گپ‌وگفت در شبکه‌های اجتماعی و … در فضای اینترنت است، با کمک بازاریابی آنلاین توجه او را به خود جلب کنید و بازدیدکننده‌ی وب‌سایت خود را به مشتری تبدیل کنید.

 

همان‌طور که می‌دانید بازاریابی آنلاین با بازاریابی سنتی تفاوت‌های اساسی دارد. در واقع بازاریابی سنتی در بیشتر مواقع از بازاریابی برونگرا استفاده می‌کند؛ در صورتی که بازاریابی آنلاین در اکثریت مواقع زیر مجموعه‌ی بازاریابی درونگرا قرار می‌گیرد. پیش از اینکه تا این میزان استفاده از بازاریابی آنلاین همه‌گیر شود، بسیاری از کسب‌وکارها از بازاریابی سنتی از قبیل چاپ بروشور، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، بیلبورد و … استفاده می‌کردند. جالب است که با این همه گسترش تکنولوژی، همچنان کسب‌وکارهای زیادی از این نوع شیوه‌های بازاریابی استفاده و بسیاری از بودجه‌ی خود را صرف تبلیغات سنتی می‌کنند.

تصور کنید محصول شما نوعی شکلات است. برای معرفی محصول خود تبلیغات تلویزیونی و رادیویی انجام می‌دهید و بروشور محصول خود را پخش می‌کنید. طبیعتا اگر تبلیغ شما به دست مخاطبان اصلی‌تان برسد، فروش شما افزایش پیدا می‌کند ولی راه آنالیزی برای تخمین بازده هر کدام از این روش‌ها وجود ندارد. همچنین کنترل خاص و سریعی روی اجرای کمپینِ در حال انجام وجود ندارد. در صورتی که در بازاریابی آنلاین شما می‌توانید با صرف هزینه‌ای بسیار کم، تبلیغات خود را اجرا و محصول خود را معرفی کنید. همچنین می‌توانید در مراحل مختلف، کمپین خود را زیر نظر داشته باشید، بررسی کنید و در هر مرحله آن را تغییر دهید تا به نتیجه‌ی موردنظر خود دست یابید.

 

مزایای بازاریابی آنلاین

  • بررسی و اندازه‌گیری تاثیر کانال‌های مختلف

یکی از مزایای اصلی بازاریابی آنلاین، بررسی کانال‌های مختلف بازاریابی است. شما می‌توانید مسیر حرکت بازدیدکنندگان وب‌سایت خود را دنبال کنید و راه‌هایی مختلفی را که کاربران برای رسیدن به وب‌سایت یا لندینگ شما طی می‌کنند، زیرنظر قرار دهید. همچنین می‌توانید تاثیر کانال‌های مختلف را بررسی کنید، دریابید کدام کانا‌ل‌ها، بازدهی بیشتری دارند و باعث افزایش مشتریان کسب‌وکار شما می‌شوند.

  • بررسی رفتار مشتری

با بررسی رفتار مشتری و ویژگی‌هایی از قبیل سن، جنسیت، موقعیت جغرافیایی و … از طریق ابزارهای بازاریابی دیجیتال، می‌توانید مشتریانی را که پتانسیل بالاتری برای خرید دارند و بیشتر با برند شما درگیر می‌شوند، پیدا کنید، محصولات مرتبط با سلیقه‌ی آن‌ها را در اختیارشان قرار دهید و پیشنهادهای جذابی به آن‌ها ارائه کنید. این ویژگی به شما فرصت می‌دهد، لحظه به لحظه نیازهای مشتریان خود را دنبال کنید و محصولات متناسب به آن‌ها نشان دهید. به طور مثال فرض کنید فردی از شما تلفن همراه خریداری می‌کند. در مراحل بعد احتمالا او به قاب موبایل، هندزفری و … نیاز پیدا می‌کند. می‌توانید از فرصت موجود استفاده و محصولات موجود خود را به او معرفی کنید.

  • دسترسی سریع و راحت

گسترش فضای وب و استفاده از بازاریابی آنلاین سبب می‌شود کاربران بتوانند به راحتی یک کلیک، با محصول شما آشنا شوند و بعد از طی فانل فروش محصول موردنظر را خریداری کنند.

  • هزینه‌های عملیاتی پایین

یکی از مزایای بسیار مهم بازاریابی آنلاین، صرفه‌جویی در زمان، مقرون‌به‌صرفه بودن و حفظ محیط زیست است. به طور مثال فرض کنید قصد دارید بروشورهای تبلیغاتی خود را چاپ و پخش کنید. علاوه بر مصرف کاغذ و هزینه‌های چاپ بسیار، زمان زیادی باید صرف شود تا بروشورها به دست افراد مناسب برسند. در صورتی که در بازاریابی آنلاین، برخلاف روش‌های سنتی، می‌توانید به طور مثال با ارسال ایمیل یا ساختن یک کلیپ و انتشار آن در شبکه‌های اجتماعی پیام خود را در پهنای گسترده‌تری به گوش مخاطبان برسانید.

  • هدف‌گیری دقیق‌تر مشتری

 

در بازاریابی آنلاین شما می‌توانید مشتریان خود را دسته‌بندی کنید و پیشنهادهای مختص هر دسته را در اختیارشان قرار دهید. دسته‌بندی‌هایی از منظر جغرافیایی، سن، تحصیلات، علاقه‌مندی، جنسیت و … ایجاد کنید. یک یا چند دسته‌بندی موردنظر خود را انتخاب کنید؛ سپس تمرکز خود را روی آن‌ها بگذارید، آن‌ها وارد فانل فروش کنید تا بهترین نتیجه را از فرایند بازاریابی خود کسب کنید.

ابزارهای بازاریابی آنلاین (اینترنتی)

برای فعالیت در حوزه‌ی بازاریابی آنلاین، لازم است با ابزارهای مختلف دیجیتال مارکتینگ آشنا باشید و بتوانید با کمک آن‌ها، محصولات یا خدمات خود را به کاربران معرفی کنید. بازاریابی اینترنتی و آنلاین ۷ زیر شاخه اصلی زیر را شامل می شود:

  1. سئو (SEO) یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو
  2. بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM
  3.  بازاریابی محتوایی
  4. بازاریابی شبکه های اجتماعی
  5. تبلیغات کلیکی یا PPC
  6. بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
  7. بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ

 

بازاریابی آنلاین، فرصت‌های زیادی پیش روی شما می‌گذارد و کمک می‌کند حضور خود را در فضای وب موثرتر ادامه دهید و مخاطبان بیشتری را به کسب‌وکار خود دعوت کنید. جهت استفاده‌ی بهینه از بازاریابی آنلاین، لازم است مشتریان خود را به خوبی بشناسید. برای این کار، می‌توانید با استفاده از راه‌های مختلفی همانند مصاحبه با افراد و مشتریان مختلف، نمونه‌گیری و آمار، بررسی بازخورد کاربران و … شناخت نسبی از مشتری خود پیدا کنید؛ سپس از مزایا و ویژگی‌های بازاریابی آنلاین که پیشتر ذکر شد، استفاده و لید و مشتری بیشتری را جذب کنید.

هر قدر فضای اینترنت و کاربران وب بیشتر افزایش پیدا می‌کند، رقابت بین کسب‌وکارهای مختلف در این فضا شدیدتر می‌شود. با وجود این اگر هر کسب‌وکاری مشتری خود را به خوبی بشناسد، با داشتن استراتژی مناسب می‌تواند در فضای وب، بازاریابی آنلاین خود را به صورت موثر انجام دهد و با ارائه‌ی ارزش منحصربه‌فرد، لیدهای مناسب و زیادی جذب کند.

 

مهم‌ترین و پرکاربردترین راه‌های تبلیغاتی مورد استفاده در بازاریابی اینترنتی

 

بازاریابی اینترنتی شامل مفاهیم و مباحث گسترده‌ای می‌شود و اساسا هر فعالیت مرتبط با بازاریابی که در اینترنت انجام بگیرد، به عنوان زیرمجموعه‌ای از آن شناخته می‌شود. البته برای جلوگیری از گمراه شدن شما و درک بهتر چگونگی کارکرد فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی آنلاین، بعضی از مهمترین و پرکاربردترین راه‌های تبلیغاتی مورد استفاده در بازاریابی اینترنتی را که کسب‌وکارهای کوچک حتما باید راجع به آن‌ها اطلاعات داشته باشند، به شما معرفی می‌کنیم.

 

بازاریابی موتور جستجو

بازاریابی موتور جستجو (با کلمهٔ اختصاری SEM شناخته می‌شود) به هر فعالیت مرتبط با بازاریابی‌ای اطلاق می‌شود که به منظور دسترسی بیشتر و راحت‌تر کاربران به وب‌سایتِ کسب‌وکاری بخصوص به هنگام جستجو در پلتفرم‌هایی چون گوگل انجام می‌گیرند. بهینه‌سازی موتور جستجو (یا همان سئو) و پلتفرم‌های جستجوی هزینه‌بری چون گوگل ادوردز هر دو به عنوان بخش‌هایی بسیار مهم و اساسی (و البته مجزا از هم) از بازاریابی موتور جستجو شناخته می‌شوند. امروزه دیدن آموزش بهینه سازی سایت برای هر وبمستری بسیار حیاتی است.

شما با به‌کارگیری سئو، وب‌سایتی درست می‌کنید که به منظور داشتن رتبه‌ای خوب در میان سایر سایت‌ها در موتورهای جستجو طراحی شده باشد. سئو که استفاده از آن رایگان است (ولی پیاده‌سازی آن رایگان نیست)، به شما کمک می‌کند تا بدون نیاز پرداخت هزینه به موتورهای جستجو، کاربران آن‌ها وب‌سایت شما را در جستجوهای‌شان ببینند. به منظور داشتن رتبه‌ای خوب و قابل‌قبول در میان سایر وب‌سایت‌ها، باید تحقیقات گسترده‌ای برای شناسایی کلمات کلیدی مهم انجام دهید و از چگونگی نوشتن محتوای با کیفیتی که متمرکز بر کلمات کلیدی شناسایی شده باشند، آگاهی داشته باشید. برای داشتن این آگاهی مطلب اصول سئو بسیار کاربردی است.

به‌علاوه به هنگام استفاده از سئو دربارهٔ چگونگی استفاده از تکنیک‌هایی از قبیل لینک‌سازی هم باید مطلع باشید (این تکنیک‌ها نیز سبب بالا رفتن رتبهٔ وب‌سایت می‌شوند). با وجود اینکه باید به‌طور منظم کلمات کلیدی مورد استفادهٔ خود را مورد بررسی قرار دهید تا مطمئن شوید سئوی وب‌سایت شما در وضعیت خوبی به سر می‌برد، سئوی وب‌سایت اصلی شما، برخلاف سایر پلتفرم‌های بازاریابی به بازبینی و بررسی مداوم احتیاجی ندارد.

 

برای آموزش سئو وردپرس اما ابزارهایی چون یواست سئو (یواست سئو یکی از افزونه‌های رایگانی است که در محیط وردپرس مورد استفاده قرار می‌گیرد و در تصویر بالا می‌توانید محیط آن را مشاهده کنید) وجود دارند که به شما کمک می‌کنند تا وب‌سایت خود را به منظور استفاده از سئو بهینه‌سازی کنید؛ حتی اگر اطلاعات چندانی راجع به سئو نداشته باشید.

 

تبلیغات کلیکی

بازاریابی کلیکی یا پرداخت به ازای کلیک (CPC) نوعی تبلیغات است که در آن بازاریاب‌ها ابتدا تبلیغ مورد نظر خود را طراحی می‌کنند، سپس آن را به منظور معرفی به مخاطبان هدف‌شان با استفاده از پلتفرم تبلیغاتی معرفی می‌کنند و در نهایت بابت نتیجهٔ حاصل شده هزینه‌ای پرداخت می‌کنند. بسته به عواملی از جمله پلتفرمی که برای تبلیغ انتخاب می‌شود، هزینهٔ پرداخت شده در پایان کار ممکن است به ازای کلیک‌های صورت گرفته، تبدیل‌های صورت گرفته، اقدامات صورت گرفته توسط مخاطبان یا تعداد نمایش وب‌سایت در موتورهای جستجو محاسبه شود.

بازاریابی پرداخت به ازای کلیک با دو گونهٔ مختلف از تبلیغات به کار گرفته می‌شود: تبلیغات وابسته به جستجو و تبلیغات نمایشی یا تبلیغات همسان .

در تبلیغات وابسته به جستجو این امکان را خواهید داشت تا تبلیغات در گوگل داشته باشید تا متن‌های تبلیغاتی خود را در معرض دید کاربرانی بگذارید که با استفاده از کلمات کلیدی مورد انتخاب شما اقدام به جستجو می‌کنند. برای نمونه اگر کاربران به دنبال خرید «بلیط هواپیما» باشند و شرکت شما کمپین تبلیغاتی‌ای به منظور فروش بلیط راه انداخته باشد، پس از وارد کردن عبارت جستجو، بسته به قیمت کلیکی که انتخاب کرده‌اید، نخستین وب‌سایت به نمایش در آمده برای آن‌ها متعلق به تبلیغ شما خواهد بود.

سایر پلتفرم‌های تبلیغاتی همگی مربوط به تبلیغات نمایشی هستند: مثل بسیاری از شبکه‌های اجتماعی یا پلتفرم‌هایی که تبلیغات نمایشی را در سایت‌های پربازدید قرار می‌دهند. با استفاده از تبلیغات نمایشی می‌توانید تبلیغات خود را در معرض دید کاربرانی بگذارید که در اینترنت در حال گشت‌زنی هستند. این نوع از تبلیغات در جاهای مختلفی به نمایش درمی‌آیند: برای نمونه ممکن است کاربری در صفحه‌ای از سایت دنیای اقتصاد باشد، با آن‌ها مواجه شود، یا به هنگام سر زدن به صفحهٔ خبرهای خبرگزاری تسنیم. مزیتی که استفاده از این نوع از تبلیغات برای شما دارد این است که امکان معرفی محصولات شما را به کاربرانی فراهم می‌کند که مستقیما به دنبال محصولات شما نمی‌گردند. بزرگترین این پلتفرم‌ها که شبکه نمایش بزرگی در ایران در اختیار دارد، پلتفرم تبلیغات آنلاین یکتانت است که نمونه‌ای از تبلیغات همسان آن را در خبرگزاری تسنیم در زیر می‌بینید. برای آموختن بیشتر این حوزه مطلب تبلیغات کلیکی چیست یا تبلیغات بنری کلیکی را بخوانید.

 

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

 

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، هم شامل بازاریابی ارگانیک (بدون پرداخت هزینه) می‌شود و هم شامل تبلیغات هزینه‌بر که دستهٔ دوم به وسیلهٔ برنامه‌های تبلیغاتی پرداخت به ازای کلیک همسان پلتفرم مورد نظر صورت می‌گیرد و اغلب در ایران کاربرد چندانی ندارد هم به دلیل گرانی دلار و هم به لیل تحریم‌ها و هم عدم نمایش به مخاطبان ایرانی . اغلب، هدف از راه‌اندازی کمپین‌های بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی، معرفی بیشتر و بهتر برند و برقراری روابط مؤثر با مشتری‌ها است.

محبوب‌ترین پلتفرم مورد استفاده برای بازاریابی در میان شبکه‌های اجتماعی در ایران اینستاگرام و تلگرام هستند. برای موفقیت در بازاریابی در اینستاگرام یا همان اینستاگرام مارکتینگ مطالبی که منتشر می‌کنید در جذب فالوئرها بسیار حیاتی هستند که برای اثرگذاری مطالب نیاز دارید تا نوشتن کپشن اینستاگرام را با عکس تبلیغاتی مناسب همراه کنید.

 

بازاریابی ایمیلی

همانگونه که از نام آن برمی‌آید در بازاریابی ایمیلی سعی بر آن است تا با ارسال ایمیل با مشتری‌ها ارتباط برقرار شود و به این صورت تعداد مشتری‌های راغب و میزان فروش را افزایش داد. در بازاریابی ایمیل، همانند شبکه‌های اجتماعی، هدف، قرار دادن محصولات در معرض دید کاربران است تا به این وسیله شما و کسب‌وکارتان را فراموش نکنند، اما بر خلاف شبکه‌های اجتماعی، صاحبان مشاغل به هنگام استفاده از ایمیل، دستشان در استفاده از تکنیک‌های مرتبط با فروش بازتر است، چراکه در قالب ایمیل می‌توان پیشنهادهای فروش مختلف، اعلان فروش محصولات، فراخوان برای اقدام و دیگر مسائل این چنینی را لحاظ کرد.

چه به هنگام خرید کردن مشتری‌ها و چه پیش از انجام فرایند خرید توسط آن‌ها باید برای ارسال ایمیل به آن‌ها اقداماتی را در نظر داشت. برای نمونه می‌توان برای کسانی که با ذکر آدرس ایمیل خود ثبت‌نام می‌کنند تخفیفی در نظر گرفت تا انگیزه‌شان برای این کار بیشتر شود. به‌علاوه توصیه می‌شود از سرویس‌های مدیریت ایمیلی همچون «میل‌چیمپ یا میرلایت» استفاده کنید؛ کارکرد این سرویس‌ها به این صورت است که متن‌های از پیش طراحی شده توسط شما را در موقعیت‌هایی بخصوص (برای نمونه به هنگام ثبت‌نام کاربر؛ ایمیل خوشامدگویی) به صورت خودکار و در قالب ایمیل ارسال می‌کنند. برای جلوگیری از اشتباه ایمیل مارکتینگ و از دست رفتن هزینه و زمان تیم بازاریابی حتما مطلب آموزش ایمیل مارکتینگ را مطالعه کنید.

بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا به فعالیت‌هایی اشاره دارد که طی آن‌ها محتوایی به منظور جذب مشتری‌های راغب و جلب اعتماد کاربران در اینترنت منتشر می‌شود. محتوای تولیدی شما بسته به فعالیت و نیازهای‌تان ممکن است در قالب یکی از موارد زیر باشد:

  • مطالبی که در وب‌سایت خود منتشر می‌کنید؛
  • مطالبی که به عنوان مهمان برای سایت‌های دیگر منتشر می‌کنید و در آن‌ها به سایت خود لینک می‌دهید؛
  • دیگر انواع محتوایی که به منظور جذب مشتری‌های راغب مورد استفاده قرار می‌دهید (کتاب‌های الکترونیکی، مطالعه‌های موردی و … ). هدف استفاده از این گونه محتواها دریافت اطلاعات مشتری‌های راغب است؛
  • اینفوگراف‌ها یا ویدئوهایی که امکان به‌اشتراک‌گذاری‌شان در پلتفرم‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی وجود داشته باشد.

پیش از شروع بازاریابی محتوا باید اهداف مورد نظر خود را مشخص کرده باشید؛ به‌علاوه محتوای منتشر شده باید در هماهنگی با فعالیت‌های مرتبط با بهینه‌سازی موتور جستجو باشد. زمانی که برنامهٔ انتشار محتوا را طرح‌ریزی می‌کنید، به خاطر داشته باشید که محتوا باید به‌طور منظم منتشر شود؛ در غیر این صورت به نتایج مطلوب نخواهید رسید. مطلب بازاریابی محتوایی چیست به شما کمک می‌کند تا بدانید چه مواقعی سراغ سفارش تولید محتوا بروید و چه زمانی خودتان شروع به مثلاً تولید محتوا فروشگاه اینترنتی کنید. به عنوان یک نمونه می‌توانید تولید محتوای بلاگ یکتانت را به عنوان نمونه ببینید.

شبکه‌سازی اینترنتی

فعالیت‌های مرتبط با شبکه‌سازی اینترنتی، اگر با رویکرد درست انجام بگیرند، به شما امکان برقراری ارتباطاتی سودمند را در انجمن‌های گفتگو و گروه‌های اینترنتی می‌دهد که سبب رونق گرفتن کسب‌وکارتان می‌شود. می‌توانید با کسانی که در حوزهٔ کاری شما فعالیت می‌کنند آشنا شده و به منظور انجام پروژه‌ای بخصوص شراکت کنید، یا با به‌اشتراک‌گذاری اطلاعاتی که از حوزهٔ کاری خود دارید نظر تعدادی از مخاطبان هدف‌تان را به خود جلب کنید و به این وسیله برای خود مشتری پیدا کنید. البته فراموش نکنید که هدف اصلی در این نوع از بازاریابی برقراری ارتباط با دیگران است و نه فروش مستقیم.

برخی از بهترین مکان‌هایی که می‌توانید در آن‌ها به دنبال گروه‌های اینترنتی مرتبط با حوزهٔ کاری‌تان بگردید عبارت‌اند از:

  • گروه‌های فیسبوک؛
  • گروه‌های لینکدین (یکی از این گروه‌ها را می‌توانید در تصویر بالا ببینید)؛
  • انجمن‌های گفتگوی صنایع مختلف، مانند گروه‌ۀای تلگرامی مرتبط؛
  • انجمن‌های گفتگوی پرسش و پاسخ، مانند جوابکو.

صرف نظر از اینکه فعالیت‌های مرتبط با شبکه‌سازی اینترنتی را به چه صورتی انجام دهید، روشی است بسیار سودمند برای معرفی کسب‌وکارتان به کاربرانی که امکان تبدیل شدن‌شان به مشتری وجود دارد و نیز برای رونق کسب‌وکار به‌طور کلی؛ این در حالی است که این فعالیت‌ها اغلب هزینه‌ای برای شما ندارد.

گام اول شروع بازاریابی اینترنتی چیست؟

برای شروع فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی اینترنتی، نخستین کاری که باید انجام دهید راه‌اندازی وب‌سایتی خوش‌ساخت و حرفه‌ای است. به خدمت گرفتن فردی متخصص برای انجام این کار می‌تواند بسیار سودمند باشد (اگر توان پرداخت هزینه‌اش را داشته باشید)، چراکه آن‌ها با استفاده از تجربهٔ خود می‌توانند وب‌سایت را به‌گونه‌ای طراحی کنند که توجه افراد را جلب کند و نرخ تبدیل بالایی داشته باشد.

بهتر است زمانی که وب‌سایت مراحل ساخت را طی می‌کند و برنامهٔ اولیهٔ آن نوشته می‌شود، تحقیقات گسترده‌ای در زمینهٔ کلمات کلیدی انجام دهید. کلمات کلیدی‌ای که انتخاب می‌کنید، در رتبهٔ نهایی شما در موتورهای جستجو تأثیر بسزایی خواهد داشت، بنابراین طرح‌ریزی برنامه‌ای کارآمد برای کلمات کلیدی یکی از مهمترین فعالیت‌هایی است که به هنگام شروع کار بازاریابی اینترنتی باید انجام دهید.

زمانی که بازدید از وب‌سایت شما آغاز می‌شود، حتما فرمی در قسمتی از صفحهٔ اصلی وب‌سایت قرار دهید که امکان دریافت ایمیل بازدیدکنندگان به وسیلهٔ آن وجود داشته باشد. به‌علاوه ایمیل‌های خوشامدگویی ارسال خودکاری هم از قبل آماده کرده باشید که در اسرع وقت بتوانید با بازدیدکنندگان ارتباط برقرار کنید. پس از آنکه کار طراحی و راه‌اندازی وب‌سایت به پایان رسید، برای بیشتر کسب‌وکارها مرحلهٔ بعدی کار، طرح‌ریزی برنامه‌ای برای حضور مؤثر در شبکه‌های اجتماعی خواهد بود. هر کسب‌وکاری باید دارای صفحهٔ اینستاگرام یا تلگرام یا توئیتری باشد که حاوی اطلاعاتی جامع و مفید دربارهٔ حوزهٔ کاریش باشد. بسته به ویژگی‌های مخاطبان، می‌توان حساب‌های کاربری‌ای هم در دیگر شبکه‌های اجتماعی مهم از جمله لینکدین، آپارات، فیسبوک و پینترست و … درست کرد.

کمی زمان می‌برد تا نتیجهٔ مطلوب از فعالیت‌های انجام گرفته در شبکه‌های اجتماعی حاصل شود و برای این منظور باید مرتباً مطالب قرار گرفته در این شبکه‌ها را به‌روز کرد و مورد بررسی قرار داد، اما نتیجهٔ حاصل شده ارزش این تلاش و زحمت را دارد و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی به عنوان یکی از بهترین روش‌ها برای تشکیل انجمن اینترنتی مرتبط با هر کسب‌وکاری شناخته می‌شود. پس از به پایان رسیدن کار ساخت حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی مد نظر، می‌توانید به صلاح‌دید خود از دیگر انواع فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی اینترنتی استفاده کنید. بازاریابی پرداخت به ازای کلیک (چه در تبلیغات شبکه‌های اجتماعی باشد، چه در تبلیغات وابسته به جستجو و چه تبلیغات بنری ) به شما کمک می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان، به شکلی کارآمد به مخاطبان خود دسترسی پیدا کنید و اگر بخواهید دیگران را از تجربه و تخصص خود آگاه کنید، استفاده از فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی محتوا هم ایدهٔ بسیار خوبی است.

چگونگی ارزیابی نتایج حاصل شده از فعالیت‌های بازاریابی اینترنتی

فارغ از اینکه کدام پلتفرم‌ها را برای پیشبرد فعالیت‌های بازاریابی اینترنتی به کار گرفته باشید، ابزارهای رایگانی وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید میزان کارایی بازاریابی اینترنتی خود را ارزیابی کنید.

  • گوگل آنالیتیکس: کانال‌های وارد کنندهٔ ترافیک به سایت شما، کسانی که از وب‌سایت‌تان بازدید می‌کنند، چگونگی فعالیت این افراد در سایت شما و عواملی که به تبدیل، تشویق‌شان می‌کند، از جمله مواردی هستند که با استفاده از آنالیتیکس گوگل می‌توان پیگیری کرد. استفاده از آن هم کار دشواری نیست و با استفاده از چند تگ ساده می‌توانید آن را با وب‌سایت‌تان همگام کنید. تحلیلگر گوگل منبع اطلاعاتی ارزشمندی است که هر وب‌سایتی باید در اختیار داشته باشد؛
  • تحلیلگرهای همسان بر روی پلتفرم: از جمله این تحلیلگرها می‌توان به فیسبوک اینسایتز، تحلیلگر توییتر و اینستاگرام اینسایتز (Insights) اشاره کرد. با استفاده از این تحلیلگرها می‌توان معیارهای بر روی پلتفرم از قبیل لایک‌ها، به‌اشتراک‌گذاری‌ها، ریتوییت‌ها، کامنت‌ها و پیام‌های مستقیم را مورد ارزیابی قرار داد. با استفاده از این اطلاعات می‌توانید ببینید تلاش‌های‌تان در زمینهٔ تشکیل انجمن اینترنتی تا چه حد نتیجه‌بخش بوده است و محتوای‌تان تا چه حد توجه مخاطبان را به خود جلب کرده است.

برآورد هزینهٔ فعالیت‌های بازاریابی اینترنتی (آنلاین)

فعالیت‌های بازاریابی اینترنتی می‌تواند هزینهٔ زیادی به همراه داشته باشد، اما خوشبختانه امکان سازگار کردن هزینه‌ها با تمامی بودجه‌های منظور شده برای بازاریابی وجود دارد. پیش از هر چیز باید بخشی از سرمایهٔ خود را به منظور پرداخت هزینهٔ سالانهٔ هاست و دامین وب‌سایت کنار بگذارید تا از کارکرد مؤثر مهمترین بخش بازاریابی اینترنتی خود کسب اطمینان کنید.

فعالیت در شبکه‌های اجتماعی به خودی خود رایگان است و اگر وظیفهٔ تولید و مدیریت محتوای مورد نیاز را به شخص دیگری نسپارید، آن هم هزینه‌ای نخواهد داشت. تعدادی از پلتفرم‌های بازاریابی ایمیل موجود، برای صد یا هزار مشترک ابتدایی شما هزینه‌ای در نظر نمی‌گیرند و با استفاده از این پلتفرم‌ها می‌توان پس از افزایش نسبی درآمد، اقدام به پرداخت هزینه برای این بخش کرد. به‌علاوه ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی رایگانی چون گوگل پلنر (Google Keyword Planner) هم وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید بدون پرداخت هزینه وب‌سایت خود را بهینه‌سازی کنید و می‌تواند انتخاب ایده‌آلی برای شروع کار باشد.

از بخش‌های یاد شده که بگذریم، تعدادی فعالیت دیگر وجود دارد که توصیه می‌شود از همان ابتدای کار بخشی از سرمایهٔ خود را صرف هزینه‌های مرتبط با آن‌ها کنید. این فعالیت‌ها عبارت‌اند از:

  • استخدام طراحی حرفه‌ای برای ساخت وب‌سایت.
  • استخدام کسی که اصول تبلیغ نویسی را می داند.
  • سرمایه‌گذاری برای راه‌اندازی کمپین‌های پرداخت به ازای کلیک به منظور دست‌یابی به مخاطبان بیشتر و سرعت بخشیدن به فعالیت‌های مرتبط با تولید مشتری راغب. بسته به هدف‌تان در پلتفرم یکتانت می‌توانید از کلیکی ۵۰ تومان داشته باشید تا قیمت‌ها و بودجه‌های بازاریابی بالاتر.

باید به خاطر داشت هر هزینه‌ای که صرف پیشبرد فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی اینترنتی می‌شود، نه تنها نوعی سرمایه‌گذاری درآمدزا حساب می‌شود، بلکه در شمار دیگر هزینه‌های لازم برای کسب‌وکار قرار می‌گیرد. به هنگام فرا رسیدن زمان پرداخت مالیات است که هزینه‌های لازم برای کسب‌وکار به کمک شما می‌آیند و ارزش سرمایه‌ای را که در اختیار دارید بیشتر می‌کنند.

جمع‌بندی

ممکن است برداشتن قدم‌های اولیه برای بازاریابی اینترنتی برای‌تان دشوار باشد و به کمی زمان نیاز است تا خود را با شرایط وفق دهید و اطلاعات بیشتری دربارهٔ فعالیت‌های آن پیدا کنید. به هر عنوان، بازاریابی اینترنتی جزء جدایی‌ناپذیر هر نوع کسب‌وکاری است و حتی کسب‌وکارهای کوچک که به منظور خدمت‌رسانی به مشتری‌های محلی راه‌اندازی شده‌اند باید آن را مد نظر قرار دهند تا بتوانند به مرور زمان کارشان را گسترش دهند و به مشتری‌های بیشتری دسترسی پیدا کنند.

خوشبختانه تعداد نسبتا زیاد پلتفرم‌ها و ابزارهای رایگانی که به منظور پیشبرد فعالیت‌های بازاریابی اینترنتی طراحی شده‌اند این امکان را به شما می‌دهند که با هر بودجه‌ای که در اختیار دارید، بتوانید اقدامات عملی در این زمینه صورت دهید. این مسئله باعث می‌شود تا تمامی کسب‌وکارها، فارغ از اینکه تا چه حد بزرگ یا کوچک باشند، بتوانند این فعالیت‌ها را برای خود لحاظ کنند و از سودآوری حاصل از آن‌ها استفاده کنند.

اگر در مورد اطلاعات عنوان شده در این مطلب یا درباره شروع اولین کمپین خود در یکتانت سؤالی داشتید، با کارشناسان ما با شماره‌های زیر در ارتباط باشید.

 

پرسش و پاسخ های متداول

  1. بازاریابی اینترنتی چیست

بازاریابی آنلاین در واقع استفاده از فضای وب و کانال‌های مختلف آن برای معرفی محصولات، خدمات و برند است تا بتوان بفروش بیشتر منجر شود.

  1. انواع بازاریابی اینترنتی چیست

کانال‌های مختلف بازاریابی اینترنتی را می‌توان به ایمیل مارکتینگ، سوشال مدیا مارکتینگ، سئو و بازاریابی محتوا و … اشاره کرد.



:: برچسب‌ها: بازاریابی , بازاریابی آنلاین ,
:: بازدید از این مطلب : 51
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 4 مهر 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

بازاریابی چیست و چه روش هایی دارد؟

بقا و موجودیت کسب‌وکارها در دنیای رقابتی امروز وابسته‌به وجود مشتریان است و بخش مهمی از روند جذب مشتری با کمک بازاریابی انجام می‌شود. بازاریابی معانی متعدد و پیچیده‌ای دارد و با مطالعه این تعاریف تصویر ذهنی ما نسبت به مفهوم بازاریابی شفاف‌تر خواهد شد. با‌توجه‌به اهمیتی که بازاريابي در جذب مشتریان جدید برای کسب‌وکارها دارد، اطلاع از بهترین تعریف بازاریابی در تقویت کسب‌وکار شما موثر خواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم به‌منظور آشنایی با انواع بازاریابی و اطلاع دقیق از تعریف بازاریابی به زبان ساده، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

بازاریابی؛ فرآیند هدایت کالا و خدمات از تولید کننده به‌سمت مصرف کننده

برای درک بهتر مفهوم بازاریابی، پاسخ به سوال بازاریابی چیست را با یک تعریف ساده از انجمن اساتید بازاريابي شروع خواهیم کرد. بر‌اساس این تعریف، بازاریابی به اجرای فعالیت‌هایی در فضای کسب‌وکار گفته می‌شود که کالا و خدمات را از سمت تولیدکننده به سمت مصرف‌کننده هدایت می‌کند. این تعریف ساده نشان می‌دهد که فعالیت‌های بازاریابی در موفقیت یک کسب‌وکار تاثیر بسزایی دارد؛ اگر این فعالیت به‌درستی انجام نشود، ممکن است تهدید بزرگی برای آن کسب‌وکار به حساب بیاید.

خلق، ارتباط، تحویل و تبادل پیشنهادها؛ مهم‌ترین وظایف کار بازاریابی

در‌حال‌حاضر بهترین تعریفی که برای بازاریابی وجود دارد، تعریف انجمن بازاریابی آمریکا است. بر‌اساس تعریف این انجمن، بازاریابی به مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و فرآیندهایی گفته می‌شود که به خلق، ارتباط، تحویل و تبادل پیشنهادها مربوط می‌شود. این مبادله‌ها برای مشتریان، کارفرما و در نهایت جامعه، ارزشمند خواهند بود.

در‌حال‌حاضر بسیاری از برندهای معتبر دنیا از روش‌های مختلف بازاریابی برای جذب و ارتباط با مشتریان استفاده می‌کنند. پیامک‌های تبلیغاتی که روزانه از برندهای مختلف می‌بینید، یکی از رایج‌ترین روش‌های بازاریابی هستند. در این روش برندهای مختلف با استفاده از یک سامانه پیامک و متن تبلیغاتی کوتاه جذاب و تاثیرگذار، با در نظر گرفتن تخفیف، شرکت دادن مشتریان در قرعه‌کشی و مسابقات، آن‌ها را به بررسی و خرید محصولات تشویق می‌کنند. این مجموعه اقدامات در بازاريابي، نقش موثری در تبدیل افراد به مشتریان وفادار خواهد داشت.

 

5 گام اصلی بازاریابی برای افزایش میزان فروش کدامند؟

اطلاع از اینکه مراحل بازاریابی چیست؟ به شما در برداشتن گام‌های صحیح و دستیابی سریع‌تر به نتیجه کمک می‌کند. 5 مرحله زیر منجر به افزایش فروش و رشد بازاریابی برای کسب‌وکار شما می‌شود. فراموش نکنید که یادگیری قوانین به‌صورت حرفه‌ای کمک می‌کند تا از پس هر مسئله‌ای بر بیایید.

۱- شناخت کافی از کسب‌وکار؛ روش برنامه‌ریزی برای طی مسیر بازاریابی

برای شروع بازاریابی و ایجاد یک کمپین تبلیغاتی باید قبل از هر چیز از کسب‌وکار خود شناخت کافی داشته باشید. شناخت کافی از کسب‌وکار باعث می‌شود تا برای همه قدم‌های خود با‌توجه‌به اهداف و ماموریت‌تان برنامه‌ریزی کنید.

۲- تعیین بازار هدف؛ راهی برای کمک به پیاده‌سازی استراتژی‌های بازاریابی موثر

تعیین بازار هدف در مراحل بازاریابی کمک می‌کند تا استراتژی موثرتر و موفق‌تری داشته باشیم. برای تعیین بازار هدف به بهترین نحو باید به همه اطلاعاتی که از مشتری ایده‌آل خود دارید، توجه کنید. تهیه اطلاعات دموگرافیک مشتریان همچون جنسیت و سن و تحلیل رفتار و تصمیمات آن‌ها به تعیین بازار هدف کمک خواهد کرد. بازار هدف، گروهی از مشتریان هستند که دوست داریم صدای ما را بشنوند و همیشه در لیست مشتریان ما قرار بگیرند. 

 

 

۳- تحلیل رقبا؛ روش‌ آشنایی با نقاط ضعف و قوت رقبا در بازاریابی

هر کسب‌وکاری رقبایی دارد که فعالیت‌هایی مشابه با آن‌ها انجام می‌دهند. تا زمانی‌که شناخت دقیقی از رقبا نداشته باشید، قادر نخواهید بود تا در عرصه پر رقابت امروز از آن‌ها پیشی بگیرید. با زیر ذره‌بین قرار‌دادن فعالیت رقبای اصلی قادر خواهید بود که نقاط ضعف و قوت‌شان را شناسایی کرده و با یک برنامه بازاریابی مناسب، اکثر مشتریان را از آن خود کنید. با تجزیه و تحلیل رقبا به این نکته پی خواهیم برد که با چه کسانی و بر سر چه چیزی در حال رقابت هستیم. همچنین بعد از این تحلیل متوجه خواهیم شد که در چه بخش‌هایی می‌توانیم وارد بازار رقابت شویم. تا زمانی‌که از تحلیل رقبایتان غافل باشید، از طرح‌ها و استراتژی‌های آن‌ها نیز اطلاعی نخواهید داشت.

۴- مشخص کردن اهداف بازاریابی؛ گامی موثر برای دستیابی به اهداف فروش

در مرحله تعیین اهداف بازاریابی، اهداف خاصی که می‌خواهید در اولویت قرار بگیرند را مشخص کنید. این موضوع روی اهداف فروش شما تاثیر مستقیم خواهند گذاشت؛ بنابراین اول به این سوال پاسخ دهید که مهم‌ترین اهداف شما در بازاریابی چیست؟ یا بهتر است بگوییم که می‌خواهید با بازاریابی به چه دستاوردی برسید؟ این اهداف می‌توانند ماهیت کوتاه‌مدت یا بلند‌مدت داشته باشند. اهداف کوتاه‌مدت باید به‌گونه‌ای تعیین شوند که مانند پله شما را به اهداف بلند‌مدت برساند.

۵- طراحی استراتژی بازاریابی؛ روشی برای تعیین مسیر پیش‌روی مارکتینگ

طراحی استراتژی بازاریابی کمک می‌کند تا مسیر پیش‌رو برایتان کاملا مشخص شود. با انجام این کار دقیقا متوجه می‌شوید که برای رسیدن به هر هدف بازاریابی، باید چه کارهایی انجام دهید. همچنین به شفاف‌سازی این موضوع کمک می‌کند که آیا هدفتان درست و واقع‌بینانه است یا نیاز به تغییر دارد.

بازاریابی مستقیم و دهان‌به‌دهان؛ دو نمونه از مشهورترین انواع روش‌های بازاریابی

تعیین استراتژی صحیح بازاریابی برای حوزه‌ای که در آن فعالیت دارید، یکی از مهم‌ترین عوامل پیشرفت کسب‌وکار شماست. با به‌کارگیری روش‌های بازاریابی شاهد افزایش فروش، تبدیل شدن به برند، افزایش درآمد در نتیجه پیشرفت یک کسب‌وکار خواهیم بود. به‌طورکلی برترین روش‌های بازاریابی را می‌توان به گروه‌های زیر تقسیم کرد.

 

بازاریابی محتوایی؛ روش درست معرفی کسب‌وکار به مشتریان

بازاریابی محتوایی یکی از بهترین روش‌هایی است که برندهای موفق با استفاده از آن، برند خود را به مشتریان معرفی می‌کنند. در این نوع بازاریابی کسب‌وکارها امکان این را دارند که از طریق شبکه‌های اجتماعی، اینفوگرافیک، بلاگ، پادکست و ویدیو پیام خود را به مخاطب برسانند.

مثلا تا مدت‌ها پیش، پخش کارت ویزیت که نوعی از بازاریابی محتوایی به حساب می‌آید، یکی از راه‌های مرسوم برای معرفی برند به مخاطبان محسوب می‌شد؛ اما این روزها کارت ویزیت الکترونیکی جایگزین روش‌های سنتی شده‌است. استفاده از این کارت یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین شیوه‌های بازاریابی محتوایی محسوب می‌شود. به کمک این روش می‌توان یک ارتباط پایدار و تعاملی با مشتری ساخت و یک قدم بزرگ از رقبا فاصله گرفت.

بازاریابی مستقیم؛ بهترین راه برای فروش بدون واسطه کالاها و خدمات 

بازاریابی مستقیم به فروش کالاها و خدمات به‌صورت مستقیم گفته می‌شود. در این روش با استفاده از تکنیک‌های تبلیغاتی خاص مانند تماس تلفنی ضبط شده تبلیغاتی باید با مشتریان ارتباط برقرار کرد. در واقع شرکت‌ها در بازاریابی مستقیم باید برای برقراری رابطه بهتر با مشتریان تلاش کنند. این نوع بازاریابی یک مزیت بسیار مهم دارد. شما فقط با افرادی ارتباط دارید که واقعا به کالا و خدمات شما علاقه‌مند هستند. در نتیجه می‌توانید همه تمرکز خود را روی بازار هدفتان بگذارید. اگر قصد ارسال پیام ضبط شده تبلیغاتی با قیمت مناسب برای جذب مشتری و مخاطب دارید، خرید شماره تلفن مجازی و استفاده از آن به این منظور را به شما توصیه می‌کنیم.

بازاریابی دهان به دهان؛ ترفند افزایش فروش با اشتراک‌گذاری تجربه خرید

فراموش نکنید که مردم تجربه خود از خرید محصول را با دیگران به اشتراک می‌گذارند. این روش را می‌توان یکی از موثرترین روش‌های بازاریابی دانست؛ زیرا افراد خیلی راحت به پیشنهادهای اطرافیانشان اعتماد می‌کنند و تمایل به استفاده از تجربه آن‌ها دارند. وظیفه شما در این نوع بازاريابي این است که تجربه خوبی برای مشتریان بعد از خرید رقم بزنید. در این صورت آن‌ها درباره شما با دیگران صحبت خواهند کرد. این موضوع به برندسازی بدون صرف هزینه نیز کمک می‌کند.

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی؛ افزایش فروش با تولید محتوای جذاب

در روش بازاریابی شبکه‌های اجتماعی می‌توان محتوای مفید و مرتبط را به رسانه‌های اجتماعی ارسال کرد. این روش کمک می‌کند تا برای محصولات و صفحات فرود مخاطبان بسیاری جذب کنید. علاوه‌بر این، به‌راحتی امکان افزایش ترافیک سایت و استفاده از شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان یک ابزار مکمل برای تبلیغات وجود دارد. محتوای شما باید جذاب و کاربرپسند باشد و نیاز او را برطرف کند؛ طوری که برای یافتن پاسخ سوالاتش نیازی به جستجوی مجدد نداشته باشد. 

بازاریابی درونگرا و برونگرا؛ راهی برای ارتباط با مشتریان از طریق تولید محتوای ارزشمند

در بازاریابی درونگرا این امکان را خواهید داشت تا بدون صرف هزینه بالا با مشتریان ارتباط برقرار کنید. در این روش، با تولید محتوای ارزشمند مثل وبلاگ، برای تعداد بالایی از مخاطبان ارزش ایجاد می‌شود. در نتیجه با اجرای یک بازی برد برد، نام برند به مشتری معرفی خواهد شد. در‌واقع با تولید اطلاعات ارزشمند و از بین بردن دغدغه‌های مخاطبان، می‌توان آن‌ها را به مشتریانی وفادار تبدیل کرد. بازاریابی برون‌گرا نسبت به روش‌های قبلی هزینه بیشتری دارد؛ بنابراین فراموش نکنید که این روش بازاریابی اگر به‌صورت اصولی انجام نشود تاثیر مثبتی برای کسب‌وکارتان نخواهد داشت. تبلیغات به‌ازای کلیک، تبلیغات در گوگل، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، بیلبوردها و تبلیغات چاپی نمونه‌هایی از بازاریابی برونگرا هستند.

اس ام اس مارکتینگ، روش موثر برای بازاریابی در زمان کوتاه

اس ام اس مارکتینگ یکی از بهترین گزینه‌ها و محبوب‌ترین روش‌های بازاریابی محسوب می‌شود. با این روش قادر خواهید بود در هر زمانی صدای خود را به گوش مخاطبان برسانید. همچنین، ذهن مخاطبان بسیاری را با این روش درگیر خواهید کرد. به این منظور، فقط کافی‌ است با‌توجه‌به نوع کسب‌وکارتان یک متن مناسب برای تبلیغات در نظر بگیرید. سپس پیام خود را با هزینه‌‌ای مقرون‌به‌صرفه با استفاده از سامانه ارسال پیام کوتاه به دست مخاطبان برسانید.

فراموش نکنید که انتخاب نوع متن بسیار مهم است. مثلا اگر صاحب مشاور املاک هستید، باید با استفاده از یک متن زیبا برای تبلیغ مشاور املاک خود با مشتریان‌تان ارتباط موثر برقرار کرده و تعامل خود با آن‌ها را حفظ کنید.

بازاریابی، مجموعه‌ای از روش‌ها و فرآیندها برای افزایش فروش 

در این مقاله به سوال مهم بازاریابی چیست، پاسخ دادیم و گفتیم که بازاریابی شامل چه فعالیت هایی میشود. بازاریابی به‌عنوان حلقه واسط بین مشتریان، محصولات و برند، باعث کسب سود بیشتر برای کسب‌وکار ‌می‌شود و یک رابطه پایدار بین مشتریان و محصولات ایجاد می‌کند. با تهیه پنل پیامکی برای کسب‌وکار خود و ارسال پیامک‌های تبلیغاتی جذاب برای مشتریان می‌توانید بازاریابی موثری به‌منظور معرفی خود و فروش بیشتر داشته باشید. 



:: بازدید از این مطلب : 55
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 4 مهر 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

تعریف بازاریابی ، انواع روش‌ها و کارکردهای مارکتینگ برای معرفی محصول و جذب مشتری

بازاریابی به معنای ایجاد ارتباط بین تولیدکننده و مصرف‌کننده است. اگرچه به دلیل جامع بودن موضوع بازاریابی، ارائه یک تعریف واحد برای آن میسر نیست. به‌طورکلی، در بازاریابی اطلاعاتی ارائه می‌شود که به مشتری کمک می‌کند بتواند خرید بهتری داشته باشد. این اطلاعات می‌تواند دربارۀ معرفی محصول، کاربرد آن، ارزیابی محصول یا بیان برتری‌هاش باشد. بازاریابی کمک می‌کند که ارزش محصول به مخاطب بیشتر نشان داده شود و مشتریان نسبت به خرید یک محصول ترغیب می‌شوند.

بازاریابی چیست و چه هدفی را دنبال می‌کند؟

بازاریابی، مجموعه‌ای از روش‌ها و تکنیک‌هایی است که برای جلب توجه مخاطب به کار می‌روند. بازاریابی با هر یک از روش‌های مرسوم، می‌تواند در راستای معرفی یک برند باشد، می‌تواند آن‌ها را نسبت به خرید محصول ترغیب کند یا می‌تواند برای یک سازمان مشتریان وفادار خلق کند.

بازاریابی با هدف آنالیز همیشگی مشتریان انجام می‌شود. اگر شما برای مشتریان خود مقالات جدید ارسال کنید، اگر به آن‌ها تخفیف بدهید، اگر بر اساس الگوی خریدهای قبلی به آن‌ها پیشنهادهای جذاب بدهید، در واقع دارید از تکنیک‌های بازاریابی استفاده می‌کنید. به کمک این تکنیک‌ها می‌توانید علایق مشتری‌های خود را بهتر بشناسید، چون اصلی‌ترین هدف بازاریابی، ایجاد ارتباط موثر بین خریدار و فروشنده است.

بازاریابی چه انواعی دارد؟

اینکه از چه روشی برای بازاریابی استفاده کنید، بستگی مستقیم به این دارد که مشتریان شما، زمان خود را چگونه سپری می‌کنند. برای اینکه بتوانید مشتریان بیشتری جذب کنید، باید از بهترین نوع بازاریابی استفاده کنید، حتی شاید لازم باشد برای جلب توجه مخاطب از چند شیوۀ بازاریابی به صورت همزمان استفاده کنید.

  • بازاریابی اینترنتی: بازاریابی اینترنتی، آنلاین انجام می‌شود و هدف آن این است که از طریق اینترنت، فروش محصول یا معرفی برند را انجام دهد. بازاریابی ایمیلی، یکی از مهم‌ترین انواع بازاریابی‌های اینترنتی است که می‌تواند به آگاهی از برند کمک‌های ارزنده‌ای بکند.
  • بازاریابی محتوایی: اگر بازاریابی را بر مبنای تولید محتوا در وبسایت‌های خود انجام بدهید، در واقع توجه مخاطبینی را به خود جلب می‌کنید که برای خریدهای خود متکی به گوگل هستند.
  • بازاریابی ویدئویی: امروزه، کسب‌ و کار ها تلاش می‌کنند محتوای ویدئویی خلق کنند تا توجه مخاطبان را جلب و آن‌ها را به خرید ترغیب کند.

استراتژی‌های بازاریابی برای جذب مشتری

با توجه به اینکه انواع مختلفی از بازاریابی برای معرفی برند یا محصول وجود دارد، کسب‌وکارها برای اینکه بتوانند به خوبی دیده شوند، باید استراتژی‌ های صحیحی را برای بازاریابی به کار بگیرند. در ادامه 10 اصل آموزش داده می شود که با به کارگیری آن‌ها می‌توانید بازاریابی بهتری داشته باشید.

  • قدرت شبکه‌های مجازی را جدی بگیرید: شبکه‌های مجازی راه‌های متنوعی برای ارتباط با مخاطب ایجاد می‌کنند. در شبکه‌های مجازی، مخاطبان می‌توانند دربارۀ کسب‌وکار شما اطلاعات مناسبی به دست بیاورند. این اطلاعات می‌تواند مشتریان شما را به مشتری‌ های وفادار تبدیل کند، چون اطلاعاتی که در شبکه‌های مجازی ارائه می‌دهید، می‌تواند خدمات پس از فروش شما را به مشتری عرضه کند.
  • برای وبسایت خود حتما وبلاگ طراحی کنید: اطلاعاتی که در وبسایت‌ها ارائه می‌شوند، می‌توانند به مشتریان کمک کنند خرید بهتری داشته باشند. هرچقدر مشتری دربارۀ محصول اطلاعات بیشتر و شفاف‌تری داشته باشد، با اطمینان خاطر بیشتری خرید می‌کند. وبلاگ‌ها ممکن است به صورت هفتگی، روزانه یا ماهانه به روزرسانی شوند. حتی بعضی از کسب‌ و کار ها وبلاگ‌هایی دارند که آموزش‌های خاصی را در اختیار مشتری و خریدار آن‌ها قرار می‌دهد.
  • تکنیک‌های بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO) را به کار بگیرید: سئوی موثر برای یک کسب‌وکار، نه تنها باعث می‌شود در صفحۀ اول گوگل بهتر دیده شوید، بلکه ابزاری موثر برای پیدا کردن مشتریان هدف هم هست. بهینه‌سازی موتورهای جستجو کمک می‌کند مشتریان، شما را با ویژگی و موضوعات مطلوب خودتان در گوگل پیدا کنند.
  • مخاطب را حتما به واکنش وادار کنید: از مخاطبان خود سوال بپرسید، نظرسنجی کنید، به آن‌ها پیشنهاد بدهید و آن‌ها را پیگیری کنید. به این روش به آن‌ها کمک می‌کنید که بهتر تصمیم بگیرند.
  • با اینفلوئنسرها در ارتباط باشید:  اینفلوئنسرها افرادی هستند که می‌توانند روی مخاطبان تاثیر قابل توجهی داشته باشند. کسب‌وکارهایی که با اینفلوئنسرها در ارتباط هستند، می‌توانند تبلیغات موثرتری انجام دهند. اینفلوئنسر مارکتینگ می‌توانند برای یک محصول ارزش افزوده ایجاد کنند و مخاطبان را به خرید ترغیب کنند.
  • یک لیست برای بازاریابی ایمیلی داشته باشید: بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ، می‌تواند یک راه ارتباطی با مشتری ایجاد کند. به واسطۀ این ارتباط می‌توانید به مخاطبان خود پیشنهادهایی بدهید که نتوانند رد کنند. هر چقدر شناخت شما از مخاطبان‌تان بیشتر باشد، می‌توانید پیشنهادهای مناسب‌تری به آن‌ها ارائه دهید. این کار احتمال خرید آن‌ها را بیشتر می‌کند.
  • یک برنامۀ مشارکت با مخاطبان خود در نظر داشته باشید: اگر می‌توانید برای مخاطبان خود فرصتی فراهم کنید تا محصولات شما را به فروش برسانند. این کار باعث می‌شود افراد نسبت به کسب‌وکار شما مشتاق شوند. هم‌چنین، برند شما برای تعداد بیشتری از افراد در جامعه شناخته می‌شود.
  • با مشتریان خود صحبت کنید:  وقتی مشتریان با شما صحبت می‌کنند، معمولا بازخوردهای خوبی به شما می‌دهند. این بازخوردها می‌تواند شامل نقاط ضعف محصولات، نقاط قوت محصولات (SWOT) و خدمات باشد. هم‌چنین، مشتریان سوالاتی از شما می‌پرسند که به عرضۀ بهتر محصول شما کمک می‌کند.
  • وبینار برگزار کنید: بقای یک سازمان و کسب‌وکار به مشتریان جدید بستگی دارد. یکی از راه‌هایی که می‌توانید مشتریان جدید جذب و برند خود را به افراد جدید معرفی کنید، برگزاری وبینار است. بهتر است در این وبینارها روی یک ویژگی یا یک محصول متمرکز باشید تا تمام حواس و اشتیاق مخاطب را از آن خود کنید.
  • شناخت دقیقی از مشتریان خود به دست بیاورید:  اگر مشتریان خود را به دقت بشناسید، می‌توانید الگوهای خرید آن‌ها را پیش‌بینی کنید. بنابراین، می‌توانید کمپین‌های تبلیغاتی را طراحی و اجرا کنید که فروش بیشتری برای کسب‌وکار شما به ارمغان می‌آورد.

نورومارکتینگ (بازاریابی عصبی)

نورومارکتینگ یا بازاریابی عصبی؛ تلفیقی از سه علم بازاریابی، روانشناسی و عصب‌شناسی است. در نورورمارکتینگ، با استفاده از اسکن مغز، پاسخ افراد به محصولات خاص، بسته‌بندی، تبلیغات و سایر عناصر بازاریابی سنجیده می‌شود.

بازاریابی عصبی، روشی انعطاف‌پذیر برای تعیین ترجیحات مشتری و وفاداری به برند است و تقریبا، برای هر کسی که دربارۀ محصول یا خدمات شما نظر داده قابل اجرا است.

بازاریابی بر ایجاد تاثیرات مثبت و به‌یادماندنی در ذهن مشتری استوار است و بازاریابی عصبی این تاثیرات را اندازه‌گیری می‌کند.

بازاریابی عصبی بر افراد و موضوعات بازاریابی فردی تمرکز دارد.

گوریلا مارکتینگ

حتما نام گوریلا مارکتینگ را شنیده‌اید. مدلی از بازاریابی که با عنوان بازاریابی چریکی یا پارتیزانی هم شناخته می‌شود. اگر به دنبال جلب توجه زیاد مخاطبان هستید، از گوریلا مارکتینگ غافل نشوید.

هدف از گوریلا مارکتینگ به کارگیری روش‌های غیرمتعارف با بودجه اندک، همراه با چاشنی غافل‌گیری است.

چرا گوریلا مارکتینگ برای کسب‌وکار شما اهمیت دارد؟

  • کم‌هزینه و مناسب کسب‌وکارهای کوچک است.
  • بر جذب مشتری جدید متمرکز است.
  • مخاطبان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و در یادشان ماندگار می‌شود.

انواع مختلف گوریلا مارکتینک

  1. گوریلا مارکتینگ در فضای باز
  2. گوریلا مارکتینک در فضای بسته
  3. گوریلا مارکتینک پنهانی یا به صورت کمین
  4. بازاریابی همهمه‌ای یا وایرال
  5. گوریلا مارکتینگ از طریق جنبش‌های مردمی و ایجاد هیاهو

مثال‌هایی از گوریلا مارکتینگ

بیایید نگاهی به برترین تبلیغات گوریلا مارکتینگ که برندهای بزرگ اجرا کرده‌اند بیندازیم:

  • برگر کینگ: ریسک بزرگی است که در تبلیغات جدایی و از هم پاشیدن زندگی مشترک را هدف بگیرید، اما برگر کینگ با سناریویی جذاب این کار را انجام داده است. در یک پست اینستاگرامی از صبحانه‌ای ایده‌آل گفته است و شخصی در کامنت‌ها نوشته که 20 دقیقه در انتظار همسرش بوده تا این صبحانه را با او صرف کند. اما همسرش روز بعد این کامنت را می‌خواند و برایش می‌نویسد که از کدام صبحانه صبحت می‌کند. در ادامه مشخص می‌شود که مرد کامنت‌گذار با زن دیگری برای صبحانه قرار داشته و در نهایت آشکار شدن این موضوع منجر به جدایی این زوج شد. این اتفاق 1 میلیون دنبال‌کنندۀ برای برگر کینگ به همراه داشت. البته که بسیاری معتقدند این پست، یک‌جور گوریلا مارکتینگ بوده است.
  • یونیسف: مثال جذاب دیگر تبلیغات یونیسف دربارۀ آب معدنی بوده است. خریدن بطری‌های آب‌معدنی، سال‌هاست مورد انتقاد طرفداران محیط زیست بوده و استفاده از قمقمه و بطری‌های شیشه‌ای را جایگزین بهتری برای بطری‌های پلاستیکی می‌دانند. UNICEF در یکی از تبلیغات پارتیزانی خود این موضوع را با این سوال مطرح کرده است:”اگر بطری‌های آبی که می‌خرید از آب آلوده پر شده باشد، باز هم آن‌ها را می‌خرید؟” این سوال برای یادآوری معضل کم‌آبی کشورهای زیادی در دنیا است که بیش از نیمی از جمعیت آن‌ها به آب پاکیزه دسترسی ندارند. یونیسف از مردم خواست به جای خرید بطری‌های آب‌ پلاستیکی به این شرکت در کمک به سایر کشورها برای دسترسی به آب پاکیزه کمک کنند.

بازاریابی مشتری چیست؟

اگر کسب‌وکارتان از محصول و بازار خوبی برخوردار است، حالا وقت آن است که به فکر جذب مشتری باشید. در واقع مشاغل باید این قدرت را داشته باشند که بتوانند مشتریان خود را حساب کنند تا در بازار رقابت پیشرو باشند. کسب‌وکارها با هدف حفظ مشتریان فعلی و کاهش نرخ ریزش آن‌ها، افزایش وفاداری مشتریان، حمایت از برند و مشارکت اجتماعی، روی برنامه‌های بازاریابی مشتری سرمایه‌گذاری‌ می‌کنند.

هدف بازاریابی مشتری؛ شناسایی و بازاریابی محصولات یا خدمات به مشتریان فعلی، حفظ آن‌ها به عنوان مشتری وفادار و توسعه آن‌ها به عنوان حامی برند است.

مزایای بازاریابی مشتری چیست؟

  1.  تمایل بیشتر برای خرید
  2. شناخت مشتریان
  3. حفظ و نگهداری مشتری
  4. حمایت از مشتری

بازاریابی حفظ مشتری به طور کامل بر افزایش نگهداری و کاهش نرخ ریزش مشتریان فعلی متمرکز است.

 استراتژی‌های بازاریابی مشتری

  • بازاریابی برای مشتریان فعلی به جای هدف قرار دادن افراد ناشناس
  • تبدیل سرنخ به مشتری و مشتری به حامی
  • تقویت وفاداری به نام تجاری با ایجاد روابط پایدار با مشتریان برای حفظ ماندگاری
  • شناسایی و ایجاد یک جریان از مشتریان بالقوه برای حمایت از بازاریابی
  • ارائه توصیه‌های شخصی بر اساس سابقه خرید مشتری
  • ارائه پشتیبانی مشتری برای افزایش رضایت مشتری و حفظ ماندگاری

اجرا و پیاده‌سازی دقیق با استفاده از نرم‌ افزار CRM امکان‌پذیر است. ایجاد یکپارچگی در فرآیندهای فروش و بازاریابی، شکل اجرایی سیستماتیک و اتوماسیون شده برای جذب، حفظ، مراقبت و ارائه خدمات پس از فروش به مشتریان امکاناتی است که با استفاده از سی‌آرام می‌توانید به آن‌ها دست یابید.

الگوهای بازاریابی جدید

هم‌زمان با فراگیری کرونا، فضای دیجیتال با سرعت زیادی تغییر کرد. دیگر روش‌های قدیمی پاسخگوی نیازهای بازار نبود و استفاده از دانش، تکنولوژی و الگوهای بازاریابی جدید برای ادامۀ بقای همه کسب‌وکارها لازم بود. به همین دلیل روش‌ها و الگوهای جدیدی برای بازاریابی از سوی مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ مطرح شد:

  • رویدادهای مجازی: رویدادهایی است که اینترنتی و آنلاین برگزار می‌شود مانند وبینار. مزیت رویدادهای مجازی تعداد نامحدود شرکت‌کنندگان و زمان برگزاری است.
  • کامیونیتی مارکتینگ: برگزاری اجتماعات آنلاین موضوعی و صمیمی‌. افراد و کارشناسان با کدهای اعتباری دیجیتال می‌توانند به انتقال داده‌ها و اطلاعات خود بپردازند.
  • مشتری‌مداری: مشتری مداری یعنی قراردادن مشتری در مرکز تمام تصمیم‌گیری‌ها از طریق یکپارچگی و همسو بودن تیم‌های بازاریابی، فروش و خدمات پس از فروش متناسب با نیازهای مشتری.
  • بهینه‌سازی سیاست‌ها و انعطاف‌پذیری با رشد بلندمدت
  • استفاده از Machine Learning: با استفاده از ML بازاریابان می‌توانند بهترین نتیجه را بدون A/B  تست دریافت کنند.
  • استفاده از نرم‌افزار CRM: بکارگیری و استقرار سیستم مدیریت ارتباط با مشتری، طبق آنچه از تعرف crm چیست برداشت می شود برای اتخاذ تصمیم‌‌های هوشمندانه و آگاهانه متناسب با بودجه
  • بازاریابی محتوایی: با استفاده از محتواهایی که بر مکالمات واقعی و انسان‌محور استوار باشد.
  • برنامه های تبلیغاتی: استفاده از کانال‌های تبلیغاتی مختلف برای تبلیغات و برگزاری کمپین‌ها

برنامه بازاریابی چیست؟

برنامۀ بازاریابی نقشه راهی استراتژیک است که تیم‌های بازاریابی و تبلیغات کسب‌وکارها، در بازه‌های زمانی مشخص، برای اجرا و پیاده‌سازی برنامه‌ها و استراتژی‌های بازاریابی خود استفاده می‌کنند.

هدف از برنامه بازاریابی استفاده از تکنیک‌ها و استراتژی‌ها به صورت سازمان‌یافته است تا درک بهتری از اهداف بازاریابی داشته باشید.

مزایای برنامه بازاریابی

  • درک بهتر کسب‌وکار
  • هماهنگی اهداف بازاریابی با اهداف تجاری
  • تمرکز بر اهداف
  • اتخاذ تصمیم‌های هوشمندانه

عناصر برنامۀ بازاریابی

  1. اهداف بازاریابی
  2. موقعیت‌یابی بازاریابی فعلی
  3. تحقیقات بازار
  4. طرح کلی بازار هدف
  5. پرسونای خریدار
  6. فعالیت‌های بازاریابی

بازاریابی محیطی چیست؟

بازاریابی محیطی (Ambient Marketing) یا چریکی در آن تبلیغات با محیط طبیعی ادغام می‌شود و توجه مخاطبان را به جایی جلب می‌کند که انتظارش را ندارند. تبلیغات محیطی؛ سرگرم‌کننده، هیجان‌انگیز، هدفمند و جذاب است.

مزیت بازاریابی محیطی نوآوری و خلاقیت است که نقش موثری در جذب مشتریان بالقوه دارد.

 مزایای بازاریابی محیطی:

  1. برندینگ و جلب توجه مخاطبین
  2. ساخت تبلیغات پر بازدید
  3. دسترسی به طیف گسترده‌ مخاطبین
  4. تغییر و تحول یکنواختی تبلیغات سنتی
  5. ایجاد تجربۀ همه‌جانبۀ جدید
  6. انعطاف‌پذیری

دانستن شرایطی که بر بازار، روحیات و خواست مخاطبان کسب‌وکار شما حاکم است، نیازمند بررسی و جمع‌آوری داده و اطلاعات از آن‌هاست. این کار نیازمند برقراری ارتباط با مخاطبان است. تعاملی که هر چه سازنده‌تر و سیستماتیک‌تر باشد، بهره‌وری بالاتری خواهد داشت.

بازاریابی دهان‌به‌دهان

بازاریابی دهان‌به‌دهان یعنی تبلیغات رایگان؛ که توسط مشتریان به اشتراک گذاشته می‌شود و بر اساس رویدادی که مشتری تجربه می‌کند و فراتر از انتظار است، شروع می‌شود.

این نوع بازاریابی زمانی اتفاق می‌افتد که علاقۀ مصرف‌کننده یا مشتری به محصول یا خدمات یک شرکت در گفتگوی روزانه‌اش منعکس می‌شود. در اصل، بازاریابی دهان‌ به‌ دهان تبلیغات رایگانی است که توسط مصرف‌کننده منتشر می‌شود.

نتیجه‌گیری

بازاریابی یکی از مفاهیم گسترده‌ای است که کسب‌وکارها با سرمایه‌گذاری‌های زمانی، مالی، منابع و نیروهای انسانی، می‌توانند اهداف بلندمدتی را که در نقشۀ راه خود تعریف کرده‌اند، پیاده‌سازی کنند. بازاریابی همیشه باید یک قدم جلوتر از تولید محصول باشد تا بتواند نیاز مخاطب را شناسایی و او را به خرید ترغیب کند.



:: برچسب‌ها: بازاریابی ,
:: بازدید از این مطلب : 53
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 4 مهر 1403 | نظرات ()