شاید اگر از شما بپرسند که نظرتان درباره تفاوت بازاریابی و فروش چیست، در وهله اول هیچ تفاوتی به نظرتان نرسد؛ چون واقعیت این است که بازاریابی و فروش مکمل یکدیگر هستند و تا حد…
شاید اگر از شما بپرسند که نظرتان درباره تفاوت بازاریابی و فروش چیست، در وهله اول هیچ تفاوتی به نظرتان نرسد؛ چون واقعیت این است که بازاریابی و فروش مکمل یکدیگر هستند و تا حد زیادی به هم وابستهاند اما این وابستگی دلیل بر هم معنی بودن دو مفهوم مورد بحث نیست. در مشاغل و کسبوکارهای کوچک تفاوت زیادی بین این دو مفهوم وجود ندارد چون بودجه کافی برای جذب نیروی متخصص در هر یک از موارد در دسترس نیست ولی شرکتها و کسبوکارهای بزرگ چطور؟ آیا آنها هم از یک گروه برای انجام هر دو کار استفاده میکنند؟ آیا در این شرکتها هم تفاوت بازاریابی و فروش چندان محسوس نیست؟
اگر بدانید تفاوت بازاریابی و فروش در دیجیتال مارکتینگ چیست و به جای ادغام این دو مبحث، دو بخش جداگانه برای آن ها در نظر بگیرید؛ رشد کسب وکار خودتان را تضمین خواهید کرد. برای گرفتن پاسخ سوال های مطرح شده و همچنین، درک تفاوت بین دو مفهوم بازاریابی و فروش تا انتهای این مقاله همراه باشید.
تعریف فروش و بازاریابی
قبل از بررسی تفاوت بازاریابی یا Marketing و فروش، لازم است برای این دو موضوع یک تعریف جامع و قابل قبولی ارائه کنیم تا درک ویژگیهای مشترک و غیرمشترک آنها راحتتر شود. ابتدا به سراغ تعریف بازاریابی میرویم.
بازاریابی
به کلیه فعالیتهایی گفته می شود که در بستر کسبوکار در جریان است و جریان کالا و خدمات را از سمت تولید کننده به مصرف کننده هدایت میکند. این یک تعریف کلی است. هر فرآیند بازاریابی، مراحل خاص خودش را دارد. ابتدا باید درباره نیازهای بازار و مصرف کننده تحقیق کنید؛ سپس باید محصول یا خدمت مورد نظر را به مخاطبان خود بشناسانید. به این شکل، آنها متقاعد میشوند که برای رفع نیاز خود باید این محصول یا خدمت را خریداری کنند.
تبلیغات نقش به سزایی در متقاعد کردن مشتری دارد. مهمترین ویژگی محصول، بعد از کیفیت مبحث قیمت است. باید در ازای کیفیت مناسب، قیمت مناسب و بهصرفهای انتخاب کنید تا هم شما سود ببرید و هم مشتری از خرید خود راضی باشد. تمام این مراحل در بازاریابی وجود دارد و باید یک به یک طی شوند تا مسیر درستی از معرفی و ایجاد نیاز در مخاطب شکل بگیرد.
نیازسنجی و برآورد نگاه مخاطب به محصول یا خدمت در گروه بازاریابی انجام میشود. در این بخش، تیم مارکتینگ پیشبینی میکنند که نحوه نگاه خریداران به محصول یا خدمت چیست؟ یا برای ایجاد نیاز در کاربر هدف باید چه اقداماتی انجام شود؟ بررسی سهم کسبوکار مورد نظر و شرکتهای رقیب از بازار هم در لیست مسئولیتهای تیم مارکتینگ است.
به کمک این کارها، گروه بازاریابی میتواند برنامهریزی کند که در چه مدت زمانی و براساس چه شرایطی، میتواند چه اندازه از بازار را در دست بگیرد. تمام تعاریفی که در این قسمت برای بازاریابی ارائه کردیم تنها بخش کوچکی از وظایف آن است. در ادامه به بررسی تعریف دنیای فروش میپردازیم.
فروش
تبدیل کردن خدمات و محصول به پول کاری است که تیم فروش از پس آن به خوبی بر میآید. در این قسمت، افراد ماهر و متخصصی در کنار هم قرار گرفتهاند و براساس اهداف کوتاه مدت تعریف شده به فروش محصول میپردازند. روش و نحوه فروش هر محصول یا خدمت نسبت به سایر موارد متفاوت است. مهمترین وظیفه تیم فروش، ارتباط موثر با مشتریان بالقوه و تکمیل فرآیند ایجاد نیاز است که در نهایت به خرید منجر میشود.
همراهی با مشتری، از بین بردن احساس نگرانی یا عدم قطعیت در انتخاب محصول یا خدمت، هموار کردن مسیر خرید و ایجاد اطمینان در مشتری برای تکمیل فرآیند خرید، از جمله وظایف متخصصین فروش است.
تفاوت بازاریابی و فروش
براساس تعاریف بالا حالا به سراغ بررسی دقیق تمایز بین بازاریابی و فروش میرویم:
- بازاریابی به این معنا است که محصولات یا خدمات بیزنس خود را به ذهن مصرف کنندگان وارد کنیم و آنها را ترغیب به خرید کنیم. در حالی که مفهوم فروش عبارتست از برانگیختن ذهن مصرف کننده نسبت به کالاها و خدمات مربوطه.
- نقطه آغازین مفهوم بازاریابی، بازار هدف است و در مقابل، نقطه شروع فروش، کارخانه است.
- یکی از مهمترین تفاوتهای میان بازاریابی و فروش، تمرکز این دو تیم است. تمرکز بازاریابی بر روی نیازهای مشتری است، اما تمرکز فروش بر اعمال فشار بیشتر برای خرید محصولات موجود میباشد.
- بازاریابی دیدگاه بیرونی دارد، اما مفهوم فروش، نوعی دیدگاه درونی است.
- ماهیت بازاریابی رضایت مصرفکنندگان است، اما مفهوم فروش تکیه بر انتقال مالکیت محصول از شخصی به شخص دیگر دارد.
- در بازاریابی، برنامهریزی تجاری بلندمدت وجود دارد که تمرکز آن بر وفاداری برند و هزینه سوییچینگ بالا است. در حالی که فروش، یک برنامهریزی تجاری کوتاه مدت است.
- بازاریابی به منظور به حداکثر رساندن سود انجام میشود، ولی فروش برای افزایش خرید مشتریان صورت میپذیرد.
- تلاشهای مربوط به فروش به منظور ارتقا و ترغیب است. در حالی که تلاشهای بازاریابی به صورت یکپارچه با مفهوم بازاریابی در ارتباط است که شامل استراتژیهای گوناگون میباشد.
- یک بازاریاب داستانی درمورد شرکت، برند، محصول و… برای مخاطبین خود بازگو میکند. از سویی دیگر، در هنگام فروش این داستانها جان میگیرند.
- فرآیند بازاریابی به صورت یک به چند است، اما فروش تقریبا یک به یک انجام میشود.
- بازاریابی به دنبال شهرت برند است، اما فروش روابط را توسعه میدهد و بیشتر رابطه محور است.
- بازاریابی میانگینی از آنچه که در بازار در حال رخ دادن است را به عنوان تحلیل ارائه میدهد. از طرفی، فروش با ابهامات و جزئیات هر فرد کار دارد و ربطی به میانگینها ندارد.
- فرآیند بازاریابی چیزی را که مخاطب در زمان خرید یا تست یک محصول به آن توجه دارد را بررسی میکند. در حالی که در زمان فروش، رفتار مشتریان بالقوه تجزیه و تحلیل میشود تا درنهایت این فرآیند به یک فروش موفق ختم شود.
جمع بندی پایانی
در این مقاله، درباره تفاوت بازاریابی و فروش صحبت کردیم. هر کدام از این دو مبحث دنیای متفاوتی دارد که متاسفانه در بین اغلب مردم کاملا مترادف معنی شده است در حالی که این طور نیست. بازاریابی نگاه جامعتری به وضعیت بازار دارد و برنامهریزی مدتدار مجموعه و شرکت در گرو تحلیلهای این گروه است؛ از طرفی بخش فروش، چشمانداز کوتاه مدت تعیین میکند و فروش در لحظه را به عنوان هدف انتخاب میکند که این مساله در جای خود بسیار حائز اهمیت است.
پیشنهاد ویژه: دوره دیجیتال مارکتینگ
در نهایت، بخش بازاریابی و فروش باید به شکل کاملا پیوسته و مکمل برای تحقق اهداف شرکت همراه یکدیگر باشند و در یک راستا حرکت کنند. به نظر شما برای موفقیت و به دست آوردن سود بیشتر باید روی کدام موضوع تمرکز کرد؟ دید طولانی مدت بازاریابی یا اهداف کوتاه مدت فروش؟ نظرات ارزشمندتان را با ما در میان بگذارید.