یکی از معتبرترین سایتهای مارکتینگ، در تعریف مارکتینگ چیست این گونه مارکتینگ را تعریف میکند:” اقدام یا کسب و کاری که مبتنی بر فروش محصولات یا خدمات و همینطور شامل تحقیقات بازار و تبلیغات باشد را مارکتینگ میگویند.”
اگر شما هم انسان کارکشتهای در امور بازاریابی و مارکتینگ باشید احتمالاً باید بدانید که پیدا کردن جواب سوال “مارکتینگ چیست” کار آسانی نیست. برای اینکه تعریفهای بسیار زیادی برای این واژه و جوابهای متعددی برای این سوال میشود پیدا کرد. به راستی مارکتینگ چیست سوالی که ما امروزه زیاد از آن استفاده میکنیم و با آن سروکار داریم اما نمیتوانیم تعریف درستی برای آن ارائه دهیم. در واقع جواب سوال “مارکتینگ چیست” نیاز به یک تعریف جامع و پیچیده دارد که تقریباً در اغلب موارد میتواند برای افراد مختلف متفاوت باشد پس داشتن یک تعریف جامع و واحد میتواند بیفایده باشد.
اما دربارهی بخش فروش میتوانیم معناهای واضحی داشته باشیم. برای مثال کلمهی “فروش” میتواند شما را به سوی خدمات یا کالاهایی بکشاند که قرار است آنها را به مشتری ارائه کنید، یا کلمهی “تبلیغات” میتواند ذهن شما را به سمت افکار جالبی که میتوانند بسیار متغیر و متفاوت فکر کنند سوق دهد.
اما با نگاهی عمیقتر به مسائل مارکتینگ متوجه خواهید شد که امر مارکتینگ و بازاریابی به شدت با اموری مانند تبلیغ و فروش ارتباط دارد. در واقع مارکتینگ میتواند در تمام مراحل کسب و کار از شروع تا پایان آن بیامیزد.
شاید در ابتدا برای شما تعجب برانگیز باشد که چرا امری مانند مارکتینگ باید یک مولفهی ضروری در توسعهی محصول، محل فروش، توزیع و خرده فروشها باشد. اما با کمی تفکر به یک نظر منطقی دست پیدا خواهید کرد و آن هم این است که اغلب بازاریابان انگشت خود را بر روی نقاط شخصیتی مصرف کنندگان شما قرار میدهند. بازاریابان همیشه در حال تحقیق و تجزیه و تحلیل مصرف کنندگان هستند و با انجام آزمایشهای مختلف بر روی گروههای متمرکز و همینطور دریافت نظرسنجیهای متفاوت و مطالعات عادتهای آنلاین مشتریان و پرسشهای همگانی به دنبال جواب سوالهایی مانند این هستند که: کجا، چه زمانی و چگونه مشتریان شما میخواهند با کسب و کار شما ارتباط برقرار کنند؟ مارکتینگ چیست کدام راههای بازاریابی میتواند شما را به نتیجهی لازم برساند در حالی که وقت زیادی را صرف آن نکرده باشید؟
در واقع مارکتینگ یک فرآیند جذب مشتری به سمت محصول یا خدمات شرکت شما میباشد. این اتفاق به وسیلهی تحقیقات بازار، تجزیه و تحلیل و درک جامعه از خواستهها و نیازهای مصرف کنندهی ایدهآل رخ میدهد. مارکتینگ شامل تمام جنبههای یک کسب و کار از جمله توسعه محصول، روشهای توسعه و توزیع محصول، فروش و تبلیغات میباشد. مارکتینگ و بازاریابی به تعیین دقیق نحوهی کسب و کار یک محصول و ایجاد ارتباط آن با مشتریانش میپردازد.
تفاوت بین تبلیغات و مارکتینگ چیست
اساساً باید بدانید که اگر مارکتینگ یک چرخهی کامل باشد، تبلیغات تنها یکی از چرخهای آن است. بازاریابی شامل توسعه محصول به تحقیقات بازار، توزیع محصول براساس استراتژی فروش، روابط عمومی و پشتیبانی مشتری است. بازاریابی در تمام مراحل فروش یک مقوله لازم و ضروری میباشد. از سوی دیگر باید بدانید که تبلیغات فقط یکی از اجزای بازاریابی است. در واقع مارکتینگ یک تلاش استراتژیک پر زحمت برای گسترش آگاهی از یک محصول یا خدمات است. اما باید به یاد داشته باشید که تنها یک روش استفاده شده توسط بازاریابان برای فروش انواع محصولات وجود ندارد.
چهار p بازاریابی
در دهه ۱۹۶۰ “ای جرم مک کارتی” معروف، چهارP اصلی مارکتینگ را ارائه داد که شامل: محصول، قیمت، محل توزیع و پروموشن میشدند.(product, price, place promotion) اساساً این چهار بخش اساسی هستند که توضیح میدهند چگونه مارکتینگ میتواند با هر مرحله از کسب و کار ارتباط برقرار کند.
محصول
بیایید فرض کنیم که شما یک ایده را برای محصولی که میخواهید کسب و کارتان را از طریق فروش آن به دست بیاورید ارائه میدهید، بعد از آن چه؟ احتمالاً اگر شما بخواهید فقط از طریق آنلاین اقدام کنید موفقیت زیادی به دست نخواهید آورد. در واقع شما نیاز به یک تیم مارکتینگ دارید تا بتواند با انجام تحقیقات بازار و پاسخ برخی از سوالات اساسی از جمله اینکه مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ آیا بازار برای این محصول مناسب است؟ چه پیامی را برای فروش محصولات خود و با کدام سیستم عامل میخواهید ارائه کنید؟ چگونه باید توسعهدهندگان محصول خود را حمایت کنید تا موفقیت محصول شما بالا برود؟ گروههای متمرکز چه فایدهای بر محصول دارند و کدام سوالهای هشدار دهنده میتواند شما را از شر ضررهای احتمالی نجات دهند؟
بازاریابان از پاسخ به این سوالات استفاده کرده و کسب و کار و تقاضای محصول شما را بهبود میبخشند و باعث میشوند، نگرانیهای اضافی شما در مورد فروش محصولاتتان کاهش یابد.
قیمت
بازاریابان شما محصولات رقبا را بررسی میکنند و از گروههای متمرکز و نظرسنجیهای که انجام میدهند برآورد میکنند که چه میزان مشتری ایدهآل، مایل به پرداخت هزینه تعیین شده توسط شما میباشند. اگر قیمت ارائه شده توسط شما بیش از حد باشد، شما گروهی از مشتریان پایه را از دست خواهید داد و اگر قیمت آن بسیار کمتر باشد، شما ممکن است ضرر کنید. خوشبختانه بازاریابان میتوانند از طریق تحقیقات صنعتی و تجزیه و تحلیل مصرف کننده، قیمتهای مناسبی را در مقام مقایسه با سایر رقبا برای محصول شما تعیین کنند.
محل توزیع
این بسیار مهم است که بخش بازاریابی شما از درک و تجزیه تحلیل مصرف کنندگان شما برای ارائه پیشنهاداتی برای بالا بردن میزان فروش محصولاتان استفاده کند. شاید بازاریابان تصمیم بگیرند که یک سایت تجارت الکترونیکی بهتر از یک مکان خرده فروشی میتواند برای شما کار کند و یا برعکس. شاید آنها میتوانند بینشهای جدید در مورد محل فروش محصولات شما، مانند نمایشگاههای بینالمللی و فروشگاههای محلی ارائه دهند.
پروموشن یا ارتقاء محصول
در این قسمت شاید از شما انتظار برود که به ارتقاء محصول خود از طریق هرگونه تبلیغات آنلاین، تبلیغات چاپی، رویدادها و تخفیفهای تیمهای بازاریابی استفاده کنید تا بتوانید با ایجاد آگاهی و علاقه محصول خود را و در نهایت فروش بیشتر آن را در میان مشتریان افزایش دهید.
به یاد داشته باشید که مارکتینگ پدیدهای است که در تمام زمینههای کسب و کار شما میتواند دخیل باشد بنابراین بسیار مهم است که درک کنید چگونه از بازاریابی و مارکتینگ برای افزایش کارآیی و موفقیت کسب و کار خود استفاده کنید.