هنگامی که من برای اولین بار در حوزه بازاریابی مشغول به کار شدم، چیزی در مورد ساختار کسب و کار نمی دانستم. در واقع، من به طور اتفاقی وارد حرفه بازاریابی شدم. نقش من به عنوان یک نویسنده به طور کاملا تصادفی مرا به سمت این حوزه هدایت کرد. اما هنگامی که در نقش کارشناس بازاریابی شروع به کار در شرکت های کوچک کردم، فهمیدم که یک بخش بازاریابی مؤثر چقدر می تواند مهم باشد.
اگر تیم شما به خوبی ساخته و بعد مدیریت نشود، موفق شدن در جذب مشتری بالقوه و معرفی شرکت حتما کار سختی برایتان خواهد بود؛ به همین دلیل مهم است که باید نسبت به ساخت تیم بازاریابی خودتان توجه و دقت زیادی داشته باشید.
در این مقاله، نحوه عملکرد یک بخش بازاریابی، نحوه سازماندهی و نحوه مدیریت موثر آن را با یکدیگر بررسی می کنیم.
وظایف واحد بازاریابی:
۱. تدوین استراتژی بازاریابی
یکی از مهمترین نقش های واحد بازاریابی، تدوین استراتژی بازاریابی است.
تدوین استراتژی بازاریابی به معنای ایجاد یک برنامه بازاریابی است که در آن شما مأموریت شرکت خودتان (خلاصه ای از اهداف و ارزش ها) را بازنگری می کنید، شخصیت پردازی مشتریان یا خریداران را انجام می دهید، موضوعات تولید محتوا را تعیین می کنید، شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) را تعریف می کنید، تجزیه و تحلیل رقبا را انجام می دهید و در آخر هم در مورد بودجه تصمیم می گیرید.
تیم بازاریابی شما ممکن است هر شش ماه یا حتی هر سه ماه یکبار برنامه بازاریابی را تهیه کند. علاوه بر این، تیم های مختلف در بخش بازاریابی ممکن است به جنبه های خاصی از برنامه بازاریابی مثل رسانه های اجتماعی، بازاریابی محتوا، رونمایی از محصول و غیره بپردازند.
در واقع این طرحی است که تیم بازاریابی برای تشریح استراتژی های خود برای تحقق اهداف سالانه استفاده خواهد کرد. این طرح شامل کانالها و منابع مورد نیاز برای اجرا و پیگیری موفقیت آمیز استراتژی خواهد بود.
۲. مدیریت نام تجاری یا برند
یکی دیگر از وظایف واحد بازاریابی، مدیریت برند است. ممکن است برای ایجاد راهنمای منابع برند، تیم متخصصان گرافیک و طراحی را استخدام کنید. این کار جزئیاتی مثل رنگ های سازمانی، لوگوها، راهنمای سبک نوشتاری، قالبها و منابع مورد استفاده توسط شما را با دقت شرح می دهد.
به عنوان مثال، می توانید «تیم ایجاد زیرساختهای برند» متشکل از طراحان ارتباط تصویری، طراحان گرافیک، ویراستاران و برنامه نویسان وب سایت را تشکیل دهید.
تیم بازاریابی شما نه تنها مسئول دارایی های هنری و خلاقیتهای تصویری برند شماست، بلکه عهده دار اطلاع رسانی کسب و کار شما نیز هست.
در واقع تیم بازاریابی تعیین کننده مسیر اطلاع رسانی و شخصیت برند شماست.
۳. ایجاد کمپین های مستمر و موقت
تیم بازاریابی علاوه بر تعیین سیاستهای اطلاع رسانی ، باید کمپین های مستمر و موقت را هم مدیریت کند.
یک کمپین موقت ممکن است رونمایی از یک محصول یا یک کمپین کوتاه مدت برای تبلیغ یک رویداد باشد. کمپین های همیشگی هم می توانند استراتژی انتشار دائمی محتوا در شبکه های اجتماعی یا استراتژی سئو باشند.
شرکت شما هم کمپین های کوتاه مدت و هم کمپین های بلند مدت خواهد داشت و این وظیفه تیم بازاریابی شماست که علاوه بر اطلاع رسانی جامع، این کمپین ها را نیز ایجاد و مدیریت نماید.
۴. تولید محتوا برای تمامی موضوعات بازاریابی
تیم بازاریابی برای ایجاد کمپین ها و پروژه ها، نیاز به ایجاد و تولید داراییهای هنری خلاقانه دارد.
داراییهای هنری خلاقانه شامل عناصر گرافیکی وب سایت، وبلاگ، ایمیل ها، رسانه های اجتماعی یا مطالب تبلیغاتی شما خواهد بود. اگر لازم باشد اجزای سازنده این داراییها می تواند تصویر، ویدئو، متن و حتی انیمیشن هم باشد.
ایجاد این اقلام به زمان نیاز دارد، اما مسئولیت تیم بازاریابی این است که نشان دهد به خوبی تمامی اجزای یک کمپین را می تواند تعریف و کنترل کند.
۵. تدوین استراتژی های بهینه سازی موتورهای جستجو(سئو)
بدون اشاره به سئو نمی توان در مورد بازاریابی صحبت کرد. تیم سئو، تیمی است که مسئول ایجاد استراتژی بازاریابی دیجیتال ارگانیک برای کسب و کارشماست.
تیم بازاریابی باید با استفاده از کلمات کلیدی ایده پردازی کند، تحقیق کند، نقاط ضعف کسب و کار شما را در نظر بگیرد و به نوشتن و تدوین محتوای بهینه شده برای جستجو کمک کند.
ترافیک ارگانیک یا طبیعی یکی از مهمترین منابع ترافیکی جذب مشتری است زیرا اجرای روشهای آن ارزان است.
۶. نظارت بر صفحات شبکه های اجتماعی شرکت
شبکه های اجتماعی وظیفه دیگری است که مسئولیت آن بر دوش تیم بازاریابی است. تیم بازاریابی باید استراتژی ای را تعیین کرده و شبکه های شما را مدیریت کنند. شما ممکن است یک صفحه در اینستاگرام ایجاد کنید و تیم بازاریابی شما هم باید آن را کنترل و به روز رسانی کند.
محتواهای رسانه های اجتماعی، داراییهایی محسوب می شوند که برند شما را معرفی می کنند. در شبکه های اجتماعی، آگاهی از برند و هدایت ترافیک به سمت وب سایت شما از اهمیت زیادی برخوردار است.
تیم شبکه های اجتماعی نیاز به تخصص بیشتری دارند و دارای استراتژیهای متفاوتی از تیم اصلی بازاریابی هستند و لازم اصلی از عمق تکنیکی مورد نیاز هم برخوردار باشند.
۷. ایفای نقش کارشناس روابط عمومی
در تیم بازاریابی، ممکن است یک کارشناس روابط عمومی یا ارتباطات داشته باشید که مسئول ارتباطات استراتژیک شرکت با سایر سازمانها و عموم باشد.
این کار شامل نوشتن خبرها در مطبوعات و مدیریت درخواست های رسانه ها است. علاوه بر این، این تیم تخصصی مسئولیت پاسخ به درخواستهای رسانه ها را نیز بر عهده خواهد داشت. در واقع آنها باید سعی کنند تا آگاهی مشتریان را در مورد برند به طور کلی افزایش دهند.
۸. اجرای تحقیقات بازار
برای شناخت مشتریان، تیم بازاریابی باید تحقیقات بازار را انجام دهند.
تیم بازاریابی آزمایشهایی طراحی می کند و بر اساس آن محصولاتی که مشتریان خواهان آن هستند را مشخص می کنند و جلسات گروه های کانونی برای دریافت مستقیم بازخور سازماندهی می کنند.
۹. پشتیبانی از تیم فروش
یکی از وظایف اصلی تیم بازاریابی، یافتن سرنخ های مناسب برای کارشناسان فروش است.
با استفاده از نرم افزارهای اتوماسیون بازاریابی، تیم شما می تواند سرنخ ها را دنبال کرده و پرورش دهد تا منجر به فروش بیشتر شود.
علاوه بر این، تیم بازاریابی با آماده کردن چاشنی های فروش نظیر کاتالوگها و اقلام تبلیغاتی فرایند فروش را تقویت می کند.
۱۰. برنامه ریزی رویدادها، وبینارها یا سمینارهای آنلاین
اگر قصد دارید از هر نوع رویدادی، سمینار یا وبیناری میزبانی کنید، احتمالاً تیم بازاریابی شما برنامه ریزی های لازم را انجام می دهد.
تیم بازاریابی باید اطمینان حاصل کند که اطلاع رسانی در مورد رویداد شما با اطلاع رسانی از برند شما هماهنگ است. علاوه بر این، آنها برای تبلیغ رویداد های مربوط به کسب و کار شما مطالبی را تهیه و طراحی می کنند.